Byl rok 2014 selháním jednatelky?

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 29. 1. 2015

V září 2014 jsme oslavili pátý rok od založení, pokud tedy počítáme i grassrootovou formu existence centra. Během zahájení dalšího školního roku jsem byla, jako zakladatelka, hrdá na to, co jsme s celým týmem během těch let vybudovali. Máme pestrou nabídku, skvělé lektory a ty nejlepší návštěvníky. Ne vše se ale vždy povede ...

Výroční zpráva

Na začátku byla slibná vize…

Z konce roku 2013 jsme měli tento plán:

1) Zprovoznění nové webové prezentace, která bude zahrnovat e-shop, automatizované rezervace prostor, uživatelsky příjemné rozhraní on-line kurzů, gamifikaci a galerii mandal pro sdílení.

2) Zprovoznění anglické verze webových stránek.

3) Vytvoření pracovních míst na několik hodin týdně.

Hlavním cílem roku byla nejen krásná, ale hlavně funkční webová prezentace, která by nám svou automatizací pomohla s organizací, zpříjemnila našim návštěvníkům objednávání služeb, nakupování zboží a zpřehlednila dostupné informace. Proto jsme od ledna 2014 točili videa, nechali se nafotit, upravovali jsme texty, domlouvali odborníky.

Sestavili jsme marketingový plán, v rámci bakalářské práce Petra Hlubiny jsme nechali udělat uživatelský výzkum mezi našimi klienty a na základě něj vznikl návrh na nový web (prototyp nového webu). Současně jsme spolupracovali s firmou Ederst na téměř pohádkově dokonalém (nemalém) systému správy přihlášek, rezervace prostor a rozesílání e-mailů. Vše jsme chtěli spustit s koncem školního roku (a přes prázdniny doladit na ostrý provoz).

Mezi touto přípravou na velkolepý a komplexní web jsme nadále pořádali kurzy, zahájili celorepublikovou putovní výstavu Mandala dětem a vyhlásili další ročník projektu, který měl mít také vlastní nový web (realizovaný taktéž firmou Ederst) podle grafického návrhu mladé a talentované grafičky Terezy Myškové.

Na konci srpna jsme s vypětím všech sil spustili dva nové weby (bez řady funkcí a anglické verze).

A bylo září…

Propagace a plnění kurzů měla být v plném proudu a my jsme sepisovali chyby systému, odpovídali na stížnosti lektorů i klientů a doufali, že zítra bude všechno lepší. Ale nebylo.

Klientům odcházely nefunkční emaily, lektorské účty nefungovaly, jak měly, a ztratili jsme naše pozice ve vyhledávačích.

Projekt Mandala dětem a následně i web centra byl proto převeden na původní řešení doplněné komerčními nástroji. Firma Smartemailing nám poskytla výraznou slevu, abychom mohli naši databázi kontaktů bezpečně spravovat. Firma Shoptet nám poskytla platformu pro e-shop a Jan Pospíšil nám věnoval mnoho konzultačních hodin, abychom mohli náš staronový web začít přibližovat původní představě. Všem těmto našim podporovatelům patří mnoho díků. Jen díky nim došlo k odražení se ode dna.

Ohlédnutí zpět…

S koncem roku můžeme zhodnotit naší celoroční činnost a dopad na život centra. Jak je vidět z čísel (viz dále), nejsme na tom sice výrazně hůře než loni, ale současný stav můžeme nazvat stagnací. To bylo zapříčiněno zejména sníženou dohledatelností a použitelností našeho webu. Během listopadu a prosince se nám však podařilo vše stabilizovat a v některých ohledech ztrátu i dohnat (například předvánočním prodeji v e-shopu).

Co se povedlo

  • Ve spolupráci s nakladatelstvím Eminent jsme vydali knihu „Splňte si svůj sen“.
  • Ve spolupráci s grafičkou Jitkou Martinkovičovou jsme vydali mandalový kalendář pro rok 2015 s mandalovými samolepkami.
  • V květnu proběhla velmi úspěšná výstava Mandala dětem, která se uskutečnila v jurtě postavené v Lužáneckém parku ve spolupráci s kavárnou Mezzanine.
  • On-line kurzy prošly značnou úpravou a psané texty doplnila videa.
  • Ve spolupráci s Ivou Hrubou Eliášovou jsme začali pořádat webináře.
  • V e-shopu jsme zaměstnali jednu maminku na mateřské dovolené na dohodu o provedení práce.
  • Ve spolupráci s agenturou Fyla jsme vytvořili prostor pro „zaměstnání“ jednoho člověka z Kociánky – z ústavu pro mentálně postižené.
  • Zapojili jsme se do Brněnských dní pro zdraví.

Celá výroční zpráva

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál