Intuitivní automatická kresba

Autor: , zveřejněno 28. 4. 2015

Celodenní seminář Automatické intuitivní kresby, kterým provádí lektorka Jana Gajdošová, proběhne 13. 6. 2015 v Centru Mandala. Výtvarnou tvorbou se Jana zabývá 15 let a kresbou intuivní 8 roků. Co je to vlastně intuitivní kresba tvorba a co Vás na celodenním setkání čeká?

Jedná se o výtvarnou tvorbu, která je relaxační a uvolňující, sebepoznávají i seberozvojová a v neposlední řadě také léčivá. Za pomoci intuitivní kresby otevíráme svoje podvědomí, své srdce a z nich právě vychází intuice a naše následné tvoření.

Každý z nás v sobě nosí vnitřní obrazy, které vznikají na základě životních prožitků a zkušeností, ale také se v nich mohou odrážet staletí lidské zkušenosti. Tyto vnitřní obrazy popisují nás samotné, v dnešním světě jsou však mnohdy překryty a deformovány obrazy vnějšími, tím co na nás působí z okolí a my se tak do kontaktu s vlastními vnitřními skutečnostmi dostáváme obvykle jen obtížně. Intuitivní tvorba nás dostává zpět do kontaktu se sebou samými a do prostého bytí, kde nemusíme vnímat vnější neustálý tlak a požadavky dnešního světa.

Intuitivní automatická kresba je nenásilnou příjemnou metodou, jak tyto vnitřní obrazy odkrýt a dává nám tak možnost s nově objeveným nadále pracovat a rozvíjet skryté potenciály v nás. Intuitivní tvoření napomáhá řešit i pocity přetížení a vyhoření, útlumu. Každý z nás má v sobě zdroj obrovské aktivní síly, který můžeme za pomoci tvorby odhalit a také aktivovat či znovuaktivovat k plnohodnotnému potenciálu.

Za pomoci technik intuitivní kresby můžeme tvořit i léčivé a harmonizující obrázky, které mohou pomáhat jak nám samotným, tak i našim blízkým.

 

Relaxace a změna vědomí

Při intuitivní automatické kresbě je důležité navození pokud možno co největšího vnitřního klidu a odevzdání, napojení se na sebe či do vyšších sfér. Pro tento stav je typické, že rozumové ovládání a vůle člověka, která v bdělém stavu funguje je zasunuta spíše do pozadí. Zapojuje se intuice a minimalizuje se „rozumový dohled“. Je to obdobný stav, jaké je možné navodit alkoholem nebo drogami, avšak pro automatickou intuitivní kresbu je zcela nevhodné být pod vlivem některé z opojných látek. Zdroj uvolnění hledáme v sobě a tak se i učíme dosahovat stavu, který je uvolněný, avšak bdělý. Nejde to samozřejmě hned, ale postupným trénováním se výsledky dostavují a s nimi i pocity spokojenosti a klidu.

Zklidnění lze navodit za pomoci nejrůznějších relaxačních technik, jejichž cílem je dosáhnout psychické pohody a uvolnění. Relaxace zbavuje strachu, stresu i únavy. Člověk se schopností relaxovat mívá pevnější duševní i fyzické zdraví, bývá celkově výkonnější, je odolnější proti civilizačním nemocem a také jeho psychická odolnost je větší.

Automatická kresba je skvělý intuitivní rádce, který Vám může ukázat nové cesty a možnosti, hluboko ukryté ve vašem podvědomí. Dokáže odhalit omezující myšlenkové pochody a programy, psychické bariéry a odstranit je, nebo alespoň stávající situaci zlepšit.

Jednou z dalších možností je využívání automatické intuitivní kresby, i jako diagnostického nástroje.

Autor článku

Jana Gajdošová

Lektorka výtvarných kurzů pracující rovněž s dalšími metodami pro osobní rozvoj a relaxaci

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál