Jak jsem se stala kurátorkou výstav

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 1. 3. 2015

Centrum Mandala je jediné centrum v Brně, které prostřednictvím mandal, kurzů a osobního poradenství pomáhá zahájit vědomou cestu za štěstím a vašimi sny. Inspirujte se příběhem Jany a pojďte si i vy splnit svůj sen.

V současné době se mi daří se částečně živit tím, co pro mne v životě mělo vždy nejvyšší hodnotu - umění, kultura a pomoc druhým. Podařilo se mi částečně dosáhnout stavu, ve kterém se konečně cítím hlavně sama sebou a přitom využívám veškeré načerpané zkušenosti a znalosti ze života předcházejícího.“

Jana k nám přišla jako účastnice arteterapeutického ateliéru. Od začátku byla velmi otevřená, milá a ochotná pomoci. Když našla naši výzvu, že hledáme organizátora výstav, přihlásila se.

“Byl to můj návrat k výtvarnu, které bylo po mnoho let mou přirozenou součástí, skrze arteterapii, která se v dané době stala mým významným pomocníkem na cestě v hledání sebe sama. Možnost podílet se na dalších aktivitách a dění v Centru, poznávat nové lidi a hledat další výzvy mne velmi naplňuje a baví.”

Jana k dnešnímu dni zorganizovala více než desítku výstav, čímž pomohla dalším lidem realizovat svůj sen. Založila si vlastní praxi a nakonec i vlastní výtvarné centrum. Co jí v tom pomohlo?

“Byla to pravděpodobně neutuchající touha po tom, dělat co mne baví a hledat všechny možné cesty, jak tohoto stavu dosáhnout. Velice důležitou součástí byla také podpora za strany mých přátel a spolupracovníků, bez nichž by to nešlo. I když mne v mém snu někdy moje okolí, zřejmě ze strachu, že jít takovouto životní cestou není možné, vždy nepodporovalo a naopak mne od něj velmi odrazovalo.

Proto je pro mne podpora lidí a kolegů z branže velice důležitá a patří jim můj velký dík, neboť ne vždy to bylo jednoduché. Ze začátku jsem byla přesvědčená, že někteří moji blízcí moje aktivity v kultuře natolik odmítají, že jsem dlouhou dobu žila velmi intenzivně dvojí život. Ale příliš to nešlo a bylo to více než vyčerpávající… Dnes už je tato situace jiná a já jsem za to velmi ráda. Pomohlo mi vnitřní přesvědčení, že musím konečně začít žít především "svůj" život a ne život, jak mi ho někdo jiný naplánoval. Nejdůležitější bylo pochopit, co chci a překonat strach. Pochopila jsem, že co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého, ať už jde o zaměstnání, partnera, sny atd.”

Máte sen, který si chcete splnit? Pak přijďte k nám a my vám pomůžeme najít cestu jak na to!

Pokud máte vlastní inspirativní příběh, napište nám ho. 

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál