Jak tvořit mandaly na PC

Externí autor: Varnsdorfský Karlík, zveřejněno 8. 4. 2013

Pro ty, co vlastní počítač, nabízíme možnost, tvoření mandal v programu Sumo Paint 5.0.4. Zde najdete návod jak na to i s ukázkami.

Mandala nezná hranice, patří do všech časů i kultur a ani technice se jim nevyhýbá. Pro všechny fandy počítačové grafiky, relaxačního tvoření v práci u počítače a pro ty, kdo rádi zkouší něco nového, nabízíme tipy pana Karlíka. A pokud přece jenom preferujete tužku a papír, určitě najdete insiraci v našem dalším článku...

Zdravím vás přátelé a všechny kdož nalézáte potěšení ve tvoření mandal, ať od ruky či za pomoci šablony. Pro ty, co vlastníte počítač, nabízím možnost, tvoření mandal v programu Sumo Paint 5.0.4.

Tento prográmek si můžete stáhnout prostřednictvím vašeho prohlížeče z internetu. Není potřeba tento prográmek instalovat, pouze si přetáhněte myší, logo programu, do vaší lišty „oblíbené“, nebo do záložky. Poklepáním program spustíte, otevřete novou stránku (Okénko vlevo), v levém rohu nastavíte jazyk (česky - druhý shora) a máte prográmek připravený. Jen ještě zvolit velikost plátna a velikost obrázku, ale to časem zjistíte automaticky sami. (Pro začátky malování není potřebná!)

Poznámka: Další možností je také tato aplikace.

K programu

V levé části jsou seřazeny do sloupců nástroje programu (při najetí myší uvidíte, jak se nazývají). Ke každému nástroji přísluší lišta podnástrojů (nahoře) a i tyto mají ještě své další pomocné nástroje, schované v tabulkách. Hlavní okénka jsou v češtině, ale tabulky v angličtině. (Chce to jen papír a slovník a udělat si výpis.) Těmito všemi prvky jsou stanoveny všemožné kombinace, kterých je tolik, že je ani všechny nevyužijete, a každý den budete přicházet na nové a nové možnosti vašeho tvoření.

Tento prográmek umožňuje tvořit s použitím předlohových obrázků, měněním velikostí, tvarů, barev, ovládáním sytosti, krytí, rotace, gravitace, symetrie, a spousty dalších prvků, které budete objevovat postupně stálým zkoušením. Opravdu, je nejvýše nutné zkoušet, zkoušet a zkoušet! Dole vlevo, jsou šipky, kterými můžete umazávat jednotlivé kroky, které se vám nepovedly. Až 22 kroků zpět, potom už musíte nepodařenou stránku smazat celou a dát nový list.

Dále můžete tvořit nástrojem symetrie, všelijaké ruční motivy ovládané jen myší a vaši rukou. Chce to jen cvik a naučit se, jak rychle táhnout, jak silně, odkud kam, kdy zastavit a jak dlouho vyčkat s myší na jednou bodě.

Mějte stále na paměti, že vaše obrázky takto vytvořené, jsou vždy originály a nelze je podruhé reprodukovat. Ani vás nikdo nenapodobí, kdyby se sebevíce snažil. Můžete maximálně černobílou kresbu zkopírovat a nabídnout někomu druhému k vymalování, k různým úpravám a doplňkům, ale vždy budou vzniklé obrázky mít váš nezaměnitelný charakter kresby. Je ale povzbuzující, poté, sledovat a srovnávat, jak druzí lidé vnímají vaše emoce a prožitky do předlohy vložené. Vámi jednou vytvořený, upravený, vybarvený, dokončený a parafovaný obraz je jen váš originál, který se nedá nikdy napodobit a okopírovat ani vámi samými! Je to ručně a originálně vytvořená kresba, a skutečně může vyzařovat vámi vloženou energii z vašich pocitů a prožitků. Vyzkoušel jsem již řadu různých grafických programů a mohu vřele tento program jednoznačně doporučit jako jeden z mála, který má české navádění a lze s ním vytvořit miliony nádherných a nenapodobitelných motivů vašeho tvoření. Mimo jiné se tento program dá jednoduše skloubit a doplnit jinými programy jako třeba Foto Filtre studio a podobné.

Nelze, pro to nekonečné množství různých kombinací nástrojů a podnástrojů, jednoznačně vysvětlit, jak, kdy, kterak, ten který nástroj použít. Každý nástroj se chová v kombinaci s jiným podnástrojem jinak. Někdy zjistíte, že něco fungovalo tak a tak a při vašem druhém pokusu to už nefunguje. Funguje stále, jenom vy si neuvědomíte co je zapotřebí nastavit, přestavět, zprůchodnit i při malé změně vašeho jiného nebo dalšího kroku. Samozřejmě na to časem přijdete sami zdlouhavým zkoušením „omyl, chyba, trefa“.!

Pomoc s tvořením

Pro ty z vás, kteří chtějí ušetřit čas, nabízím svoji e-mailovou adresu, a na vaše případné dotazy odpovím v co nejkratší době. Komu nestačí písemná odpověď či nápověda, může se se mnou spojit prostřednictvím „Skype“ po předchozí domluvě e-mailem. (Zde, vám mohu prostřednictvím kamery, nebo sdílením obrazovky, ukázat, v čem spočívá váš problém). Nebo mě můžete kontaktovat telefonem. Ujišťuji vás, milí přátelé, že po zvládnutí základních dovedností obsluhy tohoto prográmku a získání minimální zručnosti práce s myší, vás tento program nadchne jako mě a bude vás stále provázet při vaší tvorbě obrázků mandal, ale i v jiných technikách různých maleb, grafických výtvorů, obrazů a podobně.

Přeji vám hlavně trpělivost, pečlivost, soustředěnost a pozornost, aby vytvořené obrázky dělaly radost jak vám, tak okolí. S každým dobrým, pozitivním krokem získáte více sebedůvěry, a vaše obrázky, se časem nabijí vloženou energií, kterou budete moci předávat dál.

Vytvořit vlastní mandalu na PC

Autor článku

tento článek nám poslala

Varnsdorfský Karlík

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál