Kouzlo koláže

Autor: Hanka Formánková, zveřejněno 22. 5. 2014

Koláž v sobě propojuje nové prvky, je hravá, fantazijní, tvořivá, překvapivá. Překvapivá především v tom, že přes zdánlivou jednoduchost a hravost, nás může přivést k podstatným objevům o nás samých. Skrze obrazy a symboly často obejdeme vlastní obrany a můžeme zahlédnout sami sebe.

Koláž je jedním z mnoha výtvarných prostředků, jak rozvíjet tvořivost, vyjadřovat pocity a propojovat obrazy, které vystupují z naší mysli. Tím, že vybereme nějaké obrázky z časopisů, které nás zaujmou, nalepíme je na papír a dáme do jiných souvislostí, můžeme získat zajímavý vhled do svého prožívání nebo témat, které aktuálně řešíme.

Obecně se dá říct, že koláží se nazývá všechno, kdy je použito lepení. Klasická koláž využívaná v arteterapii jsou obrázky a texty vystříhané z časopisů, které spojíme a dáme jim nový osobní náboj. Stejně tak můžeme udělat koláž z různých materiálů, vlastních obrázků, propojit obrazy i  struktury.

Práce s koláží je zábavná, hravá a tvořivá, zároveň je fascinující, jak moc se prostřednictvím symbolů můžeme propojit se svými nevědomými tématy.  Koláž je oblíbeným vyjadřovacím prostředkem, zvláště pro lidi, kteří neradi kreslí, nebo si nejsou jistí svým výtvarným projevem. Velmi pestrým způsobem ji lze využít při práci s dětmi, zvláště dospívajícími, kteří bývají ke svému výtvarnému projevu kritičtí. Pomocí koláže si můžeme s dětmi hrát, ale zároveň získáte velmi hodnotný materiál pro další práci s tématy dětí. Velké využití má koláž nejen pedagogickém procesu, v sociální práci, ale i v jiných oblastech zabývajících se osobnostním růstem a sebepoznáním.

Koláž v sobě propojuje nové prvky, je hravá, fantazijní, tvořivá, překvapivá. Překvapivá především v tom, že přes zdánlivou jednoduchost a hravost, nás může přivést k podstatným objevům o nás samých. Skrze obrazy a symboly často obejdeme vlastní obrany a můžeme zahlédnout sami sebe.

Pokud si chcete vyzkoušet práci s koláží, přihlaste se na náš kurz!

Chci to zažít

Autor článku

Hanka Formánková

Arteterapeutka, psycholožka a lektorka výtvarných kurzů

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál