Kurz kreslení Brno

Externí autor: Kamila Podivínová, zveřejněno 4. 12. 2014

Kreslit umí každý, ale každý kreslí svým způsobem. Někdo rád kreslí mandaly, někdo portréty a někdo pro sebepoznání. Nabízíme programy pro všechny.

aneb jak si správně vybrat

S nikým se nesrovnávej

Kreslení může být stejně jako psaní formou terapie (arteterapie). Kreslit umí každý, ale každý kreslí svým způsobem. Pravidlo číslo jedna je: „S nikým se nesrovnávej“. Každý máme trochu jiné dispozice a to především v duševní oblasti. Jaký byste měli pocit z toho, kdybychom všichni kreslili jako kopírka? Přesné tahy, linie, stíny i rukopis. Existují pomůcky, které nám mohou při kreslení pomoci. Mezi ně patří třeba kružítko, pravítko a guma. Chcete nakreslit budovu a vše se vám kácí? Proč byste si nemohli pomoci? Někdo rád pracuje s tím, že si nakreslí mřížku a do ní vkresluje části objektu. Někomu pomáhá odměřování.

 

Neumíte kreslit?

Osobně zastávám názor, že viditelný rukopis či nepřesné tahy do kreslení patří. Možná se teď zarazíte, protože na škole vám vtloukali do hlavy, že vše musí být přesné a takové či makové. Ano, není od věci zvládat kreslit realitu, tedy to, co vidíme, ale vidím já to, co vidíš ty? Mnohdy si říkám, že by ve školní výtvarné výchově neměla panovat nálada typu: „Ty ses nesnažil, zase to patláš!“ Kolik procent dětí je od výtvarného sebevyjádření odrazeno? Určitě jste mezi takové děti patřili i vy, kteří teď souhlasně kýváte hlavou. Jste dospělí a přesto si s sebou nesete nálepku: neumí kreslit.

 

Od mandaly k portrétu

Pro ty z vás, kteří by rádi vyzkoušeli, či se vrátili, k vyjádření pomocí pastelek a jiných barevných medií, mám tip. Začněte hezky od začátku. Pro získání první sebedůvěry si stáhněte černobílou předlohu mandal. A vybarvěte ji. Pro tyto předlohy používám termín omalovánky pro dospělé. Je to první dobrý krok, jak se vrhnout do kreslení a mít příjemné výsledky. Doporučuji vybarvovat mandaly intuitivně, protože když budete příliš přemýšlet nad barvami, jestli se k sobě hodí nebo ne, tak budete spíš frustrovaní. Pro zájemce o mandaly jsou zde kurzy kreslení mandal, které nabízíme i on-line.

 

Pokud nabudete trochu sebedůvěry (nebo někoho k nabytí potřebujete), tak se můžete přihlásit do kurzu kreslení pro začátečníky. Ne, nezbláznila jsem se. Proč byste nemohli chodit do Kurzu pro začátečníky, i když už jste v důchodu? Doporučuji vám Kurz kreslení I., tedy pro úplné začátečníky, vedený brněnským malířem Ivanem Štroufem, který s vámi bude postupovat krůček po krůčku. Začnete postupně a rozhodně vám nikdo nebude říkat, že jste neschopní. V disciplíně jako je kreslení se cení nápady i rukopis. Naučíte se stínovat, zachycovat plasticky objekty, budete si hrát i s barvami a postupně rozvinete i svou fantazii. To vše pak můžete rozvinout v kurzu Kreslení II.

 

Tak čeho se ještě bojíte? Můžete si přece splnit svůj sen!

 

Autor článku

tento článek nám poslala

Kamila Podivínová

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál