Mandalovník prospěšný

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 6. 5. 2019

Někdo pěstuje kaktusy a někdo fialky. My nejsme troškaři a tak máme strom - Mandalovník. Už jste o něm slyšeli? Mandalovník prospěšný je velmi vzácný druh stromu. Jeho jméno je odvozené od...

Botanici se dlouho přeli o tom, jak tento prospěšný strom nazvat. Možná namítnete, že každý strom je svým způsobem prospěšný a budete mít pravdu, ale jen Mandalovník svým růstem umožňuje realizaci neziskových projektů. Proto je prospěšný. Bez něj by to ani s neutuchající ochotou a nadšením našich dobrovolníků nešlo (i tak totiž potřebujeme občas něco zaplatit).

Proč Mandalovník?

Za každý finanční dar vymalujeme jeden lísteček z koruny stromu a když jsou všechny barevné, je z nich mandala. Tu pravidelně na konci roku sklízíme a vysazujeme nový strom.

Dodnes byl zmapován pouze jeden jediný světový výskyt. Jedná se tedy o endemický druh, který je přísně chráněný. Strom dorůstající výšky metr až metr a půl s pestrou barevnou korunou byl nalezen v brněnském Centru Mandala. Můžete se k nám na něj přijít podívat! Pomáhá nám s projekty Mandala dětem a Pomáháme plnit sny.

Mandalovník byl nalezen před několika lety a od té doby je sledován botaniky, biology a dendrology z Mendlovy zemědělské univerzity. Ti podrobně popsali jeho životní cyklus. Mandalovník se rodí se zcela bílými listy.

Dobré srdce

K postupnému růstu vyžaduje menší i větší finanční příspěvky. Ty způsobují jeho nádherné zbarvení kulovité koruny, rozrůstající se od středu.

V průběhu svého života se tedy díky lidem s dobrým srdcem postupně zbarvuje, až dosáhne plné barevnosti a v jeho koruně "vykvete" mandala (na obrázku vidíte tu z konce roku 2014). 

Ta dá vzniknout dalšímu mandalovníku a zajistí roční financování krásných projektů Mandala dětem a Pomáháme plnit sny.

Chci podpořit růst mandalovníku

Autor článku

mandalovník prospěšný

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál