Mandaly v našich školách

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 8. 10. 2015

Mandaly jsou ideálním prostředkem pro tvoření rodičů s dětmi, pro tvoření s kamarády, ale i pro tvoření ve školách. Společné kreslení nás učí vzájemné toleranci a podpoře. A kde všude mandaly ve školách používají a jak?

 

Na Základní škole Pardubice například tvoří společně deváťáci a prvňáčci. V Břeclavi se mandala stala prostředkem pro vyjádření podpory nemocné spolužačce a že se mandala dá použít pro společně strávené chvíle (např. rodičů s dětmi) si vyzkoušeli taky děti z Wintrovky - Děti ze školky z Wintrovky fantazírovaly s mandalou a pekly buřty​.

Mandala se dá tvořit z různých materiálů a různými způsoby. Inspiraci najdete nejen u nás, ale i u paní Bártové, která vede výtvarný kroužek ve Cvikově. Používá řadu zajímavých výtvarných technik a s některé si můžete prohlédnout v jejich videích. Ale zpátky k českým školám. Ani tam totiž mandaly nemalují jen pastelkami na papír.

Na 28. základní škole v Plzni tvořily děti mandaly keramické, na základní škole Dědina z obilovin a v ZŠ a MŠ Vranovice z víček od PET lahví.

Návod jak s dětmi vytvořit papírovou mandalu nebo jak lze tvořit mandaly na kamenech nabízí program české televize Šikulové. A třeba paní Beranová vám poradí jak na mandaly skládané z čajových sáčků.​

Mandaly tvořili také v Ivančicích. Tam vznikly krásné mandaly s postavičkami lesních skřítků. Pokud si s dětmi vyrobíte také takové, určitě si pak ještě zahrajte divadlo. Jak se mají zvířátka v lese, co baští a jak se skřítkem kamarádí? A jak by jim mohli pomoci děti v zimě? Určitě přijdete i na řadu dalších nápadů, jak mandalu využít. A pokud ne, inspirujte se v našem webináři mandala ve školství.

Pro podporu tvořivosti a kreativity si můžete s dětmi vyrobit skládanou mandalu, ze které budete tvořit další zajímavé obrazce. Inspirujte se na blogu Centra Mandala a vytvořte si mandalu z magnetků.

Zapojte se

Autor článku

mandalové tvoření ve školách

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál