Pohádka z Madagaskaru

Externí autor: Iva Prášková, zveřejněno 25. 6. 2015

Pohádky a příběhy nemívají přesnou adresu, vyprávějí se podobně v mnoha zemích a všude je považují za své, neboť co svět světem stojí, lidstvo se stále ptá, kdo jsme, odkud přicházíme a kam jdeme, co je vlastně smysl života? A jazyk příběhů nic neví s jistotou, vypráví nám a směruje nás nepromarnit život a nežít proti svému svědomí – Bylo, nebylo …

na Madagaskaru před 700 lety (možná dříve a možná později) žili lidé s pevnými těly, s nohama na zemi, ale rukou, těch měli víc, těmi vyjadřovali své pocity, nálady, neboť paže i jako hlavu používali. Na jejich koncích něco jako čipy měli a těmi se dorozumívali. Byli i různě staří, děti, mladí i moudří společně dobře žili, zákony ve spojení s přírodou ctili. Starší z rodu se vždy jako první ženit a vdávat měli!! A tu se stalo, že dva mladší se do sebe zamilovali a jejich starší sestry a bratři ženichy a nevěsty neměli, a tak jim staršinové rodu vzít se (svatbu mít) nedovolili. Co naplat, oni přesto se k sobě vinuli a rádi se měli, a tak nepřátelství v ostatních probudili. I závist, zášť v mnoha zaseli a už se připravovalo k boji, ano, oni nebudou svoji!! Tu zasáhl moudrý z kmene a všechny je zaklel! Od kořene, po jejich ruce - hlavy, byl sám už hodně starý, a tak zaklínadlo zapomněl i on sám zkameněl, do stromu baobabu se jako oni proměnil, a tak nikdo nikdy kouzlo nezlomil, nezměnil.

A my dnes obdivujeme tyto stromové lidi, na kterých všechny lidské vlastnosti se vidí. Bojovnost a nepřátelství, umíněnost, sveřepost, ale i spokojenost a radost, odvahu a statečnost. Nechali nás myslet si o tom všelicos. Strom baobab s náručí otevřenou, jeho kořeny objímají nebe, ty neviditelné jsou v zemi, větve jako vysílače komunikují s planetami. Příběh ještě jistě někdo změníme, i kouzlo je oživit třeba zlomíme. Naším přáním ať je vyprávět pohádky skrze stromové lidi nasloucháním jim si je časem přizpůsobíme, či si vše jinak vykládat budeme…

Autor článku

tento článek nám poslala

Iva Prášková

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál