První výročí

Externí autor: Monika Dostálová, zveřejněno 18. 10. 2011

"Kromě strachu samotného se nemáme čeho bát."

Co nevidět uplyne rok od vydání mé knížky "Rakovina a já aneb Od nemoci k moci".  Cestu ke čtenářům nemá lehkou, zdá se, že jsem jí to pěkně zavařila – zakopává o svůj název. Potencionální čtenáři (možná spíš čtenářky) se při prvním pohledu vyděsí natolik, že už ji neotevřou.

Moje kamarádka si vzala koncem roku snad dvacet výtisků a rozdávala je svým přítelkyním a kolegyním jako vánoční dárky – jako žena prozíravá -  s průvodním slovem, aby se názvu nezalekly, že autorka je živá a zdravá a kniha nad očekávání čtivá a místy i vtipná :-). Minulý týden mi svěřila smutné tajemství: ani jedna z obdarovaných knížku nepřečetla. Neměly odvahu, chuť – a měly strach. 

Další kamarádka mi vyprávěla svoji čerstvou zkušenost:

„Jé, co to čteš?“ Otázka spolužačky o přestávce v jazykovce. A po zhlédnutí titulní stany:

„Brrrrr. To bych teda nečetla.“

A konec zájmu.

Zato manžel, který jí četl přes rameno doma:

„To je teda hustý! Co to je? Ne abys to někomu půjčila, jak to dočteš, čtu já.“

Hezký. Ale prodej vázne. Nebude to zřejmě  - jak vidět z uvedeného shora – jenom přetlakem na pultech knihkupectví a ekonomickou krizí všude. Vylíhl se červík pochybností: Možná jsem měla zvolit nějaký poetičtější název. Možná ne až tak OTEVŘENĚ a tak natvrdo. Ona ta knížka koneckonců není ani tak o rakovině… O životě je. Otevřeně a natvrdo.  

Ale i v životě platí, že kdo se bojí, nesmí do lesa, ne?

Strach z rakoviny jsem očividně podcenila. (Teď mě napadá – a není to strach ze života? Copak rakovina není jeho součástí? Ach jo, jak já tomu rozumím…) Nu, nemá smysl přemýšlet, co by kdyby. Čas ukáže.

Otevírají se další možnosti, připravuji nové besedy. Řada z nich bude právě nad knihou – a nebudou o rakovině, budou o životě, o lidech, o vztazích, o komunikaci. Protože o tom všem je i moje kniha. Budou to besedy plné příběhů, stejně jako je jich plná moje kniha. Jinak to ani nejde, protože co jsou naše životy jiného než příběhy, které vytváříme.  

A pokud si někdo z mé knížky nebo besedy odnese chuť a odvahu tvořit svůj příběh vědomě, aktivně a radostně, bude to ten nejlepší dárek k prvním narozeninám.

Autor článku

tento článek nám poslala

Monika Dostálová

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál