Získejte vždy aktuální informace o akcích

ať už vám nikdy nic neunikne!

Chci bonus navíc

mandalu zdarma e-mailem a info ze světa mandal
14 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Recept na sedmikráskové kapary

Zveřejněno 2. 4. 2016 v kategorii Nápady a návody

Sedmikráska je rozšířený plevel, proti kterému bojuje anglické velvyslanectví. V anglickém trávníku totiž nemá co dělat. Na naše louky a zahrady ale patří a pokud jich máte dost, můžete se pustit do výborného sedmikráskového kapary, které užijete třeba do jarních salátů.

Sedmikrásky se v přírodním léčitelství používají do čajových směsí pro vykašlávání, jako protizánětlivá bylina s hojivým účinkem (do kloktadel i do koupelí) i pro léčbu zánětů ledvin. Největší sílu prý při tom mají jarní květy sbírané kolem poledne.

Suroviny

  • 1,5 l květů sedmikrásek
  • 150 ml octa
  • 150 ml vody
  • nové koření
  • pepř celý
  • hořčičné semínko
  • 0,5 lžičky soli
  • zavařovací sleničky

Postup

  1. Květy omyjeme a necháme okapat.
  2. Z vody, octa a soli uvaříme horký nálev.
  3. Zavařovací skleničky propláchneme horkou vodou a do každé dáme kuličku nového koření, dvě kuličky celého pepře a špetku hořčičných semínek.
  4. Do připravených skleniček naklepeme opláchlé květy.
  5. Skleničky zalejeme nálevem, otřeme závit a zašroubujeme suchým víčkem.
  6. Skleničky dáme do hrnce, napustíme vodu do půlky výšky skleniček a zavařujeme 12 minut.
  7. Skleničky vyndáme na utěrku, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.