Šperky z PET lahví I.

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 27. 10. 2012

Hledáte tipy, jak si vyrobit nevšední šperky skoro zadarmo? Šperky z PET lahví jsou jednou z možností. Stačí vám jen petláhev (barevná je lepší, ale není podmínkou), kterou najdete doma nebo v odpadkovém koši na plasty:-) a komponenty pro šperky, které koupíte v jakékoliv korálkárně a které stojí pár korun.

Budete potřebovat:

  • barevné plastové lahve
  • nůžky i nůž
  • dvoje kleště
  • svíčku
  • špendlík
  • kovové komponenty na šperky (kroužky, ketlovací jehly/drátky, afroháčky,...)
  • korálky či jiné komponenty podle vaší fantazie

Jak postupovat:

Příprava materiálu

  1. PET lahve nejprve "naporcujte". Nejlepší je rozpůlit je nožem nebo jiným účiným nástrojem. Po té si vystříhejte libovolné tvary, ze kterých chcete tvořit. Mohou to být lístečky (jak na kytičku je v dalším návodu), obdélníky nebo jiné vám sympatické tvary. Pro tvoření spirálek jsou vhodné souměrné tvary (např.: obdelník).
  2. Důležitý krok je otavení hran materiálu. Pracujte v dobře větratelné místnosti! Chytněte do kleští vystřižený tvar a otavte jeho hrany nad svíčkou (viz fotogalerie). Plast reaguje na teplo velmi rychle, takže dávejte pozor, aby vám okraje příliš nezčernaly, nebo abyste plast nepropálili. Tavení zaručí, že se o hrany nikdo neporaní.

Jak na spirálky

  1. Připravený obdélník vezměte na jednom konci do kleští.
  2. Chytněte ho jen za jeho druhý konec a přiložte v dostatečné výšce nad plamínek (viz fotogalerie).
  3. A nezbývá než jednou stranou začít kroutit.

Dokončení komponent

Svíčku ještě nezhasínejte, protože je tu další krok, kdy budeme potřebovat rozžhavený špendlík. Abychom měli náušnice zač pověsit, potřebujeme v nich mít dírku. A tu získáme tak, že...

  1. špendlík chytneme za hlavičku do kleští a nahřejeme v plamínku svíčky (viz fotogalerie)
  2. propíchneme kraj budoucí náušnice.

Nevíte-li si rady, nahlédněte do fotogalerie, ať názorně vidíte, jak náušnici propíchnout a jak vypadají hotové polotovary.

Sestavení náušnic

Můžete mít náušnice jednoduché, kdy do dírky navléknete kroužek a zavěsíte na afroháček. Nebo si můžete vytvořit dvoubarevné spirálkové náušnice. Kdy do větší spirálky vložíte tenčí a to celé můžete opět zavěsit na kroužek a afroháček. Anebo můžete spirálky zavěsit na ketlovací jehlu, kterou zavěsíte na jedné straně do vypálené dírky, navléknete na ni korálky a opět zavěsíte na afroháček.

Jaké komponenty či barvy PET lahví zvolíte je jen na vás.

Videonávod

Budeme rádi, když nám pošlete své vlastní náušnice, které jste vytvořili podle našeho návodu :-)

Autor článku

naušnice z PET láhví

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál