Veles, král podsvětí

zveřejněno 12. 3. 2015

Bůh Veles je králem podsvětí, času a symbolem plodivé síly.

Jako bůh skotu a stád dal lidem znalost dojení. Je ale také důstojným bohem střežícím řád a pořádek.

K Velsovi patří Živa

Bůh Veles je manželem bohyně Živy. Spolu tvoří dvojici symbolizující život a smrt. Zároveň je tato božská dvojice ukázkou spokojeného, vyrovnaného a funkčního manželství.

Muž s přavahou Velese

Muž s převahou boha Velese je důstojný, velmi spolehlivý a důvěryhodný statný muž. Svým vzhledem i vlastnostmi připomíná pohádkového Krakonoše. Stejně jako on, je i muž Veles, spojen s přírodou, se zemí a často svůj volný čas tráví na zahradě, na chatě nebo na procházkách v lese. Je hospodářem, který, pokud má možnost, vlastní pozemky, statky, pole a stáda. 

Předností tohoto muže je trpělivost, serióznost a věrnost, kterou projevuje i ve vztahu k ženám. Má rád ty ženy, pro které je důležitá rodina, domácí krb a děti. Pro život si proto často volí ženu s převahou bohyně Živy, se kterou vytváří velkou stabilní rodinu, která je pro něj velmi důležitá. 

Literatura:

Ivan Hudec: Báje a mýty starých slovanů, Slovart, 1994
Irena Šindlářová, Josef Růžička: Báje a mýty starých slovanů, Fontána, 2003
Zuzana Řezáčová Lukášková: Bohové a bohyně v nás, Zoner 2016
Udělejte si test

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál