Vypusťte Džina z láhve

Externí autor: Jaroslava Bártová, zveřejněno 11. 7. 2018

S trochou nadsázky by se dalo říct: “Pusťte své mandaly do světa jako Džina z láhve“. A tím "do světa" nemyslím jen na webové či sociální sítě.

Už několikrát se mi mandaly osvědčily jako podpůrná terapie. Začala jsem proto sbírat co nejvíc informací o jejich působení od známých a zjišťuji, že opravdu pomáhají léčit.

Léčivé mandaly - pár příkladů z praxe

Mandaly jsem cíleně poprvé použila jako prostředek terapie u jednoho mého klienta po mrtvici, kdy jsem mohla dobře pozorovat zlepšení. Začali jsme s málo členitými mandalami, třeba jen na 8 dílků. Postupem času pán zvládal čím dál složitější mandaly až jsme se propracovali k mandalám s většími detaily. Pro zapojení celého mozku jsem vytvořila také mandalu s jednoduchou tajenkou na doplňování.

Mandaly pomáhají nejen fyzicky (třeba na úrovni rozvoje jemné motoriky), ale také jako psychická pomoc. Pomáhají zdolat období těžké nemoci, při truchlení nad ztrátou někoho blízkého nebo pokud se staráte o někoho blízkého, kdo je vážně nemocný. Léčba obtížné nemoci je psychicky náročná nejen pro pacienta samotného, ale i pro rodinu. Ta má pak často mandaly jako odreagování.

Mandaly pro nejmenší

Při práci s mandalami se školními dětmi na základní škole, jsem se setkala s tím, že i žáci, kteří jinak odmítali kreslit s tím, že to neumí, se zapojili. Protože vybarvovat uměli a práci s rýsovacími pomůckami znali z hodin matematiky. Zajímavé pro mě bylo sledovat práci žáků, když seděli proti sobě a pracovali ve dvou na jedné mandale. Vysvětlila jsem jim, co je akce Mandala dětem a vznikly krásné mandaly.

Pastelky pro babičku

Pracuji také s lidmi v důchodu, někteří z nich se cítí osamoceni, nepotřební. I když žijí ve stejném městě nebo nedaleko od dětí a přátel, nemají na sebe čas. Nemohou už pracovat jako dříve, nezvládají své koníčky. A právě i zde jsou mandaly tím pravým pomocníkem, jak navrátit chuť do života.  Výborný start je dárek ve formě omalovánek a pastelek.

Mnozí jsou svázaní strachem, jestli se barvy k sobě hodí, že nekreslili od školy, že to neumí, ale není třeba se obávat, mandaly nejde zkazit.  

Tak se pusťme do toho! Velkou odměnou vám bude nejen vytvořená mandala ale také skvělý pocit z toho, že jste to zvládli.

Věřím, že i ve vašem okolí je někdo, kdo mandaly ještě třeba ani nepoznal, ale mohou mu pomoci. Proto ještě jednou. Vypusťte Džina z láhve. Vypusťte mandaly ven!

Tvořte s námi a pomáhejte

Autor článku

tento článek nám poslala

Jaroslava Bártová

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál