Za vším hledej mandalu

Externí autor: Zuzana Kollárová, zveřejněno 20. 8. 2018

Určitě jste si všimli módní vlny tzv. antistresových omalovánek pro dospělé. Nevyhnula se ani mně.

Jelikož se mi už dříve líbily mandaly jako ornamenty, rozhodla jsem se toto dospělácké vybarvování vyzkoušet právě s nimi. Místo relaxu jsem však byla ještě více vystresovaná. Neuměla jsem si totiž v duchu představit, jaké barvy zvolit, aby vybarvované mandaly lahodily mému oku.

Povolit uzdu fantazii

Jednoho dne jsem se rozhodla na to jít z opačného konce. Namísto vybarvování předkreslených motivů, jsem si je začala čmárat od ruky. Víceméně bez symetrie a hlavně bez jakéhokoliv velkého přemýšlení o výsledném tvaru, vzoru, či ornamentu. Pak jsem začala experimentovat s materiálem. Nejdříve k pastelkám přibyly běžné barevné fixky různého provedení, pak akvarelové barvy a křídy, i různé typy papírů.

Jiný způsob tvoření

Stále jsem ale měla jakýsi blok v mé barevné představivosti. Ten mi později pomohla vyřešit jedna malá víkendová akce – kurz malování osobních mandal. Seznámila jsem se tam se způsobem tvoření mandal podle Pythagorovy numerologie. Mandala se tímto postupem tvoří na základě celého jména a data narození osoby, pro kterou je určena. Ke každému jednotlivému písmenu jména se přiřadí číslo, ke kterému je přiřazena barva. Dostanete tak jedinečný výtvor jako je daná osoba sama o sobě.

Po kurzu jsem kromě způsobu výběru barev vyměnila fixy za akryl a začala jsem s výpočty. V ten rok ode mne dostali všichni moji blízcí své osobní mandaly k narozeninám, k Vánocům, jako svatební dary. Na oplátku jsem od všech dostala jako dárek zásoby barev, papírů a nástrojů pro tvorbu dalších mandal.

Nové poslání

Tento rok se mé hobby přehouplo za hranice mojich nejbližších. Začala jsem oslovovat i jiné lidi a tvořit pro ně jejich osobní mandaly. Maluji intuitivně, občas zaúřaduje mysl (při míchání odstínů) ale vesměs se mandaly "tvoří tak nějak samy". Jako bonus se mi často stává, že s dokončením obrazu přijde vyřešení i nějaké zdánlivě nesouvisející události.

Zjistila jsem, že tvoření mandal je celé jednoduché. Kreativita, meditace, relax, teď a tady. Tvoření pro druhé mi navíc přináší nejen dobrý pocit z vlastního díla, ale i z radosti obdarovaného. Navíc potkám nové, zajímavé lidi, s novými myšlenkami, nápady.

V této chvíli hledám odpovědi na otázku, jak mohou mandaly dále pomáhat?

Jak na mandalu z obyčejné čmáranice?

Autor článku

tento článek nám poslala

Zuzana Kollárová

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál