Že neumíte malovat? ... nezkusili jste suchý pastel

Autor: Žaneta Zieglerová Dis., zveřejněno 15. 3. 2016

Výtvarná technika suchý pastel vám umožní vstoupit do tajemného světa zářivých barev, jednoduchých tvarů a rychlého tvoření. Je pouze třeba sebrat odvahu a pracovat s rychlostí a hbitostí ... a obojí v sobě máte.

 

Suchý pastel je vzrušující výtvarná technika. Dovolím si tvrdit, že jako s jedinou svého druhu s ní navážete až důvěrný vztah. A to do takové míry, že ji budete cítit až pod kůží. Hlavním výtvarným prostředkem se stávají vaše prsty. Jsou nástrojem, jsou barvou, jsou prostě vším. Jsou to ony, kdo dává život vašemu obrazu. Mezi prací a vámi nestojí nic. Mozek velí a prsty poslouchají, pracují. Tak můžete pastózně malovat, roztírat, míchat, provádět konečné úpravy - jedním slovem malovat s neobyčejnou citlivostí.
 

Pastelem můžeme kreslit a nebo "malovat"

Měkké pastely (měkké pastely/soft, extra měkké pastely/extra soft) jsou poddajné a dovolují, dokonce i usnadňují, smíchávání barev na povrchu papíru. Můžete s nimi malovat ty nejvýraznější detaily, ale i nejprchavější náladu obrazu. Tvrdé pastely (tvrdé pastely/hard) vám umožní kreslit kontury. To vše získáváte hned od prvního setkání s tímto výtvarným médiem. Jako další krok si nevědomky dovolíte objevovat, inspirovat a nechat vést, poslouchat vaše prsty, a to je začátek nového konce.
 

Vstupte do důvěrného vztahu s "Panem Pastelem"

Dobrá průprava touto výtvarnou technikou vám pomůže odložit to, co vám nevyhovuje, a být proto sami sebou. Na kurzech Pan Suchý Pastel se seznámíte se všemi druhy suchých pastelů, naučíte se míchat odstíny, správně postupovat při malbě suchým pastelem i to jak na závěrečnou fixaci.
 

Autor článku

kurz kreslení suchým pastelem

Žaneta Zieglerová Dis.

Výtvarnice a arteterapeutka, která miluje divadlo a tanec

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál