Enkaustika - malování horkým voskem

Autor: Hanka Formánková, zveřejněno 5. 3. 2015

Nedávno se mně zeptala kolegyně, že vlastně vůbec neví, co si má představit pod slovem enkaustika. Co že to vlastně na těch kurzech děláme? Když jsem jí vysvětlila, že se nejedná o žádný nový směr psychoterapie, ani druh cvičení, ale malování s relaxačním přesahem pro každého, rozesmála se a říkala, že by to třeba taky zkusila. Chcete si také vyzkoušet namalovat enkaustický obrázek?

Co je to enkaustika?

Enkaustika je především skvělé relaxování s barvami. Malujeme barevným voskem, který se rozpouští na speciální enkaustické žehličce jako na paletě a potom se nanáší na nesavý papír, nebo jiný podkladový materiál, např. plátno. Barvy se vzájemně promíchají a tím, že děláme různé pohyby žehličkou, dosáhneme zvláštních barevných i plastických efektů. Touto technikou lze tvořit nejen abstraktní obrázky, ale i celé krajiny, květiny, ornamenty a kompozice. Na tomto způsobu malování je úžasné to, že nemusíte mít žádné zvláštní výtvarné nadání, stačí trochu citu pro barvy a můžete tvořit.

Trošku historie

Enkaustika pravděpodobně pochází ze starověkého Řecka, počátek lze zaznamenat již v 5 stol. př.n.l. Řečtí mořeplavci používali včelí vosk a pryskyřici k utěsnění spár v lodních trupech. Barvením včelího vosku získali možnost, jak zdobit své válečné lodě. Již řecký malíř Pausias z první poloviny 4. stol. př. n. l. byl obdivován pro své nádherné obrazy, které maloval enkaustikou.

Enkaustika pochází z řeckého slova encausis, což v překladu znamená vpálit, vypálit. Barviva se třela se zvlášť připraveným voskem, malba se spojovala horkem. Antičtí i egyptští umělci obrazy malovali většinou na dřevěné desky pravděpodobně štětci a špachtlemi, voskovou směs se zahřívali v nádobkách nad plamenem. Obrazy malované enkaustikou můžeme nalézt v různých světových galeriích.

Moderní doba

K oživení enkaustiky došlo znovu ve 20 století. V té době se elektrická vyhřívací zařízení stala součástí běžného života. V roce 1920 začal enkaustiku využívat mexický malíř Diego Rivera. Malbě voskem se věnoval i Pablo Piccaso. Díky dnešní moderní technologii si tento způsob malby může vyzkoušet každý. Enkaustiku využívají známí umělci, ale stala se i hobby malířskou technikou. Je ideální aktivitou pro jakoukoliv věkovou skupinu, od dětí až po seniory.

Přesah do arteterapie

Moje první zkušenost s touto technikou byla spíš náhodná, v rámci jedné výtvarně řemeslné dílny. Jednoduchost a zároveň intenzita barev a jejich prolínání mě doslova fascinovaly. Dřív jsem hodně malovala na hedvábí a tento způsob malby mi to trochu připomíná. Hlavní rysy malby a volbu barev můžete ovlivnit, ale něco se děje jakoby mimochodem – promíchání barev, prostorové efekty. Často se obraz vynoří sám a ve shluku barev můžete zahlédnout postavy, krajiny zvířata a následně je jemně domalovat. To už záleží na vaší fantazii.

Vždy, když maluji, ponořím se do jakéhosi „bezčasí“ a vynořím se až po ukončení obrázku, možná by se to dalo i trochu přirovnat k automatické kresbě. V každém případě se po malování cítím odpočatá, spokojená, i když ne všechny obrázky vypadají krásně, v některých se zobrazí i nepříjemné emoce, ale je to způsob, jak si zaručeně vyčistím hlavu. Malba vede k intenzivnímu prožívání přítomného okamžiku, pro někoho to může být až meditační pohroužení. Enkaustika rozvíjí tvořivost, fantazii, kreativitu a cit pro barvy. Již zvládnutím základní techniky můžete vytvářet kouzelné obrázky plné fantazie, hrát si s barvami, prostorem, vyjadřovat svoje pocity.

Techniku malování horkým voskem si můžete vyzkoušet podle různých návodů, které jsou volně dostupné v knihách i na internetu. Zde naleznete i spoustu videí, kterými se můžete nechat inspirovat. Pokud však neradi malujete doma sami a chcete získat přímou zkušenost s touto technikou, zvu vás na některý z mých kurzů v Centru Mandala, nebo využijte možnosti individuálních lekcí, kde vám ráda předám vše, co sama umím.

Autor článku

enkaustický obrázek

Hanka Formánková

Arteterapeutka, psycholožka a lektorka výtvarných kurzů

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál