Jak na mandalu – tipy pro pokročilé

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 15. 10. 2016

Tvoření vlastních mandal nebo chcete-li antistresových omalovánek je snem každého, kdo vezme do ruky pastelky a usedne s černobílými předlohami za stůl. Možná se tato touha neprobudí hned, ale jednou přijde. Palčivá otázka “jak vytvořit svojí vlastní krásnou mandalu” na sebe nenechá dlouho čekat. A později se ozve další a naléhavější “jak to moje tvoření ještě vylepšit”?

Tvořte mandaly snadno a rychle – zahoďte kružítko i pravítko

Ať už tvoříte mandaly jakkoliv, jednou z nejjednodušších a nejrychlejších možností, kterou používám i já, je použití mandalové šablony. Ta hravě nahradí kružítko, pravítko, zoufalé listování v poznámkách z hodin geometrie a ušetří hodiny strávené nad nezdařenými pokusy o pravidelné kruhové ornamenty. Mnozí z vás ji už znají a mají doma. Od té doby, co jsme prodali první kus jsme do světa (a to doslovně) poslali stovky šablon pro mandalové tvoření.

"Nikdy bych nevěřila, že budu schopná vytvořit svoji vlastní mandalu. Až s šablonou vidím, že je to jednoduché, rychlé a zábavné. Když jsem to zvládla já, zvládne to opravdu každý." Eva (35 let, účetní)

Mít víc vlastních mandal...

Ačkoliv je šablona zdánlivě jednoduchá, umožňuje nakreslení neuvěřitelného množství vlastních mandal. I tak se ale hodí mít víc možností, víc tvarů, víc čísel… Pokud i vy patříte mezi objevitele a nespokojíte se se základem, určitě vás nadchne šablona s dalšími tvary. Jak vypadá a co s ní všechno lze vykouzlit? Ráda vám to ukážu…

Jak vložit do mandaly desítku?

A přidám k tomu malou fintu. Pomocí šablony rozdělíte kruh na 9 dílů, ale můžete jít i výš. Mandalu podle čísla deset vytvoříte i se základní šablonou (s tou další rozdělíte kruh až na 12 dílů!), přestože číslo deset není na šabloně. Uděláte to tak, že kruh rozdělíte na pětiny. Budete tak mít střed, obvod a na něm pět značek. No a pak už jen vedete přímku od značky přes střed až k protilehlé části kruhu a to celé pětkrát. Jednoduché, že? Pokud si to neumíte představit, podívejte se na video.

Triky na práci s šablonou během 5 minut

Tvořte v mžiku mandaly, za které by se nestyděl ani Picasso!

Chci šablonu

Autor článku

předloha mandaly tvořená šablonou pro tvoření mandal

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál