Jak vyrobit valentinské přáníčko za 4 koruny

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 11. 2. 2016

Chcete věnovat valentinské přáníčko od srdce, které bude osobní a originální? Vyrobte ho! Zabere vám to přibližně půl hodiny (a to byste stejně strávili probíráním nepřeberného množství přáníček v papírnictví). Kromě toho, že takové přáníčko jistě potěší víc než to kupované, ušetříte. Z materiálu, co určitě najdete doma (nebo u sousedky) + něco málo za 11,- Kč, uděláte hned tři valentýnky, takže vás jedna vyjde na necelé čtyři koruny.

Budete potřebovat:
  • Červený tvrdší papír A4 (7,-)
  • Pauzovací papír A4 (3,-)
  • Bílou pastelku (případně fixu)
  • Obyčejnou tužku
  • Bílý papír A4 (1,-)
  • Černou fixu (není nutné)
  • Ořezávátko
  • Gumu

 

Jak na to

Příprava mandaly

  1. Zvolíme rozměr přáníčka - já jsem zvolila rozměr čtverce 10,5 x 10,5 cm (z jedné A4 tak uděláte dvě přáníčka a jedno menší).
  2. Z bílého papíru si vystříhneme zvolený rozměr přáníčka a tužkou si namalujeme předlohu mandaly - já jsem použila šablonu pro tvoření mandal. Pokud si na mandalu netroufáte, můžete si stáhnout tu, kterou jsem použila já.
  3. Mandalu si můžeme obtáhnout černým firem, aby byla dobře vidět a tužku vygumovat (viz fotogalerie).

Výroba přáníčka

  1. Z pauzovacího papíru si vystřihneme 9,5 x 10,5 cm (jeden rozměr bude o 1 cm menší než výsledné přáníčko, aby nám vznikly okraje).
  2. Bílou pastelkou nebo bílou fixou překreslíme na pauzovací papír mandalu (viz fotogalerie) - pokud budeme kreslit na měkčím povrchu, vytvoří se nám 3D struktura, ale musíme dát pozor na protržení papíru. Jemnější struktury můžete vytvořit také pouze protlačováním pauzáku třeba pentelkou bez tuhy.
  3. Z tvrdšího červeného papíru ustřihneme pruh vysoký 10,5 cm (21 cm na délku) a ten ohneme po delší straně na polovinu. Vznikne nám tak přáníčko 10,5 x 10,5 cm.
  4. Okraj pauzovacího papíru ohneme na vzdálenost přibližně 0,5 cm tak, že nám vznikne 9,5 x 10 cm.
  5. Pauzovací  papír přilepíme za ohnutý půl centimetru široký okraj na zadní stranu červeného papíru pomalovanou stranou pauzáku směrem k červenému papíru (rubem nahoru). Bílý papír umístíme do středu červeného papíru - vzniknou nám tak po třech stranách červené okraje (viz fotogalerie).

 

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál