Jarní bazar - reportáž

zveřejněno 15. 5. 2012

Ze spontánní myšlenky, která vznikla v rámci ženského kruhu, se zrodila opravdu povedená akce.

 

Příjemná atmosféra vznikla nejen díky prostorům kavárny Zahrada Café Therapy, ale také díky nadšení všech zúčastněných. A tak kdo přišel, mohl směnit své „staré“ oblečení za „nové“ v libovolném množství. Za kávu nebo čaj v hodnotě 50,- si mohl vybrat i ten, kdo nic nedonesl. A to co nikdo nechtěl, tedy veškeré nerozebrané oblečení (tři veliké pytle, kufr a několik tašek) si odvezla Diecézní Charita Brno do charitativního šatníku Baltazar.

Počáteční obavy že nebude na začátku bazaru co měnit se rozplynuli hned co jsme ještě před začátkem bazaru v našem centru našli několik pytlů s oblečením (oblečení bylo možné dodat i dříve). Vznikl ale nový problém – přemýšleli jsme jak to odvezeme a jestli všechno stihneme a jestli tohle a tamto, jak to všechno udělat. Přece jenom, bylo to poprvé... Všechny problémy jakoby zmizeli ve chvíli, kdy jsme si naložili obří pytle na záda a začaly vymýšlet jak se který pytel jmenuje. Čekání na šalinu (pěšky to fakt nešlo) jsme si na zastávce krátili tím, že jsme otevřeli pytle a prozkoumávali obsah: „To je hezký triko, a k tomu by se hodila ta sukně, co máš v pytli ty“. Jen nám není známo, proč nás ostatní čekající tak zděšeně pozorovali...

Naše další obavy z toho, zda vůbec někdo přijde a hlavně, zda si také něco odnese, se rozplynuly hned s prvními příchozími. Ti co přinesli kufry plné oblečení a zapřísáhavali se, že si domů nesmí nic odnést, si nakonec také odnesli, takže nikdo neodešel s prázdnou. Neustále přibývalo oblečení a naděje, že najdeme nějaký ten jedinečný kousek, nás nutila neustále znovu a znovu obcházet stoly. Všichni se dobře bavili, a to včetně několika mužů, kteří k nám také zavítali. Nejvíc nás překvapil místní kuchař, který přišel dokonce několikrát s tím, že shání něco pro přítelkyni a odcházel s vrchovatým pytlem. Ani ženský personál nezůstal pozadu a odnesl si pořádnou kupu oblečení.

Jelikož to byla první akce podobného rázu, kterou jsme pořádali, byli jsme překvapené kolik měla pozitivních ohlasů. Ženy byly ve svém živlu a neúnavně probíraly oděvy a stále se převlékaly, mezitím si stihly popovídat a dát si kafe. Není tedy divu, že odcházejícím svítily oči z dobře pořízených úlovků a my jsme měly radost z vydařeného odpoledne.

"Strávila jsem dvě hodiny posezením v příjemném prosředí, s dobrou kávou a  hlavně jsem se zbavila kufru starých věcí. Huráá. Naoplátku jsem si odnesla triko, svetřík a dobrý pocit, že se moje okoukané oblečení obratem rozebralo."

Mnozí jste se ptali, kdy budeme zase pořádat podobnou akci. Těšte se na příští jaro, kdy si opět můžete provětrat skříně a zároveň přispět na dobrou věc.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál