Mandala ve školství

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 22. 7. 2014

Mandala znamená kruh nebo oblouk. Provází člověka od nepaměti a je využívána ve všech kulturách jako meditační a léčebná pomůcka. Od minulého století je používána i jako relaxační a sebepoznávací prostředek a jako taková se objevuje nejen v psychoterapii, zdravotnictví, ale také ve školství, kde pomáhá dětem zvyšovat jejich pozornost a usnadňuje nácvik koncentrace.

Mandaly jsou v českém školství často využívány jako doplněk výuky nebo jako nabídka programu v družině, kde jsou mandaly nabízeny jako „trochu jiné omalovánky“. Mandala ale může být použita také jako učební pomůcka

U menších dětí dochází při práci k rozvoji jemné motoriky a tak u nich můžeme během vymalovávání mandal sledovat zejména zvyšování přesnosti tahů. Díky tomu, že mandala nabízí smysluplnou činnost pro odpočinek a prostor pro rozvoj kreativity, lze ji využít u malotřídní školy jako zadání samostatné práce, když je potřeba intenzivně pracovat s jiným ročníkem. Takto lze v první třídě využít například písmenkové mandaly, které pomáhají ke zrakové fixaci písmen a k učení se hrou. V matematice je mandala  ideální věc pro opakování a procvičování osové a středové souměrnosti nebo pro vysvětlení zlomků.

Mandaly jsou využitelné také ve speciální pedagogice při práci s dětmi s nějakými potížemi, např. hyperaktivita, nepozornost, Downův syndrom. Děti se při jejím vybarvování zklidní a uvolní. 

Pro podporu využití mandal v českých školách máme program Mandala dětem. Pokud pracujete ve školství, zapojte se!

O mandale ve školách a projektu Mandala dětem

Mandala detem 2014 from Zuzana Rezacova Lukaskova on Vimeo.

Zapojte se

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál