Mini mandalový diagnostický test

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 27. 1. 2017

Prozkoumejte sami sebe pomocí symbolů a barev z velkého mandalového kruhu. Ten nabízí 39 symbolů (tři pro každou ze 13 fází), přičemž každá část reprezentuje jinou a univerzální část vývoje. K symbolům můžete vybírat ze 45 barev, různých odstínů a intenzity s jejich vlastními významy. Díky tomu, že je řeč barev spojena s emocemi, dostanete se skrz ně do kontaktu se svým psychickým tělem.

Vezměte si tužku a papír na poznámky. Hodit se vám můžou i pastelky a jedeme na to. Uděláme si mini mandalový diagnostický test.

Krok č. 1 - Vyberte symbol

Vyberte jeden až dva tvary, které se vám líbí.

Krok č. 2 - Přiřaďte k symbolům významy

Určitě to zvládnete. Symboly předcházejí kultuře, jazyku a dokonce i konceptu měření času. Jsou tak hlubokou součástí nás samých, že je vnímáme velmi intuitivně a na nevědomé úrovni. Symboly k nám promlouvají základním jazykem duše. Jsou to "obrázky" síly a dynamiky každodenního života, se kterým jsme spojeni.

Každý ze čtyř symbolů je z jiné části velkého mandalového kruhu

  • Jeden znamená potřebu bránit sebe sama a stanovit si hranice.
  • Další je o nových začátcích a pečování.
  • Jeden ze symbolů reprezentuje vztahy s naším okolím a úspěch v práci.
  • Poslední je o boji a o opozici.

Krok č. 3 - Přidejte barvy

Představte si, že symboly, které jste vybrali, vybarvíte některou z barev. Řiďte se pocitem, který vám napoví správnou kombinaci a vyberte ke svým symbolům barvy (klidně si symbol překreslete na papír a vymalujte).

Krok č. 4Přiřaďte ke každé barvě jeden z uvedených významů

Stejně jako symboly, mají barvy kulturní význam, který je velmi intuitivní. Barvy navíc "výklad" rozšiřují o psychickou, emoční, myšlenkovou a spirituální úroveň. Například barvy, ze kterých jste vybírali, jsou asociovány s léčením, abstraktním myšlením, nízkou energií, vášní a s pochopením.

Krok č. 5 - Malé vyhodnocení

No a teď se podívejte na symboly a barvy, které jste vybrali a na jejich význam. Podívejte se, jaký význam jste přiřadili k vámi vybranému symbolu, s jakou barvou jste ho spojili? Jaký význam nese tato barva?

  • Co to může říkat o vašem aktuálním životě?
  • Jak tomu rozumíte?
  • Co nového o vaší současné situaci vám to říká?

Jak souvisí symboly, barvy a fáze velkého kruhu?

Každé místo velkého kruhu mandaly je spojené s jedním "stádiem vývoje", jak je naznačeno na obrázku. Jednotlivé části na sebe navazují ve směru hodinových ručiček.

Podle toho, jaké symboly a barvy si z velkého kruhu vyberete, můžete prozkoumat svůj aktuální život. Zkuste se podívat na kruh a zamyslet se nad tím…

  • Jak jedna fáze souvisí s druhou?
  • Jak jednotlivé fáze souvisí s "jádrem"?
  • Jak souvisí protilehlé fáze (např. 4 a 10)?
  • Co se asi stane, když se zaseknete v jedné z fází vývoje?

Možnosti hlubokého objevování jsou bez konce!

Nechte promluvit svou duši skrze symboly, barvy a jejich vztah k jednotlivým fázím velkého mandalového kruhu. Toto je jen malá ukázka toho, jak to celé funguje. Naživo je to mnohem lepší. Přijďte to zažít na vlastní kůži!

Přeloženo (s drobnými úpravami) z http://www.maricreativeresources.com/mini-mari-test/

Chci přijít na test

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál