Proč a jak relaxovat

Autor: Lenka Rogožanová, zveřejněno 11. 10. 2011

Myslela jsem si, že v dnešní uspěchané době mají lidé povědomí o nejrůznějších metodách relaxace. Zjistila jsem ale, že tomu tak není a většina si pomáhá jak může, aby nároky (často nesmyslně kladené) zvládla.

Myslela jsem si, že v dnešní uspěchané době mají lidé  povědomí o nejrůznějších metodách relaxace. Zjistila jsem ale, že tomu tak není a většina si pomáhá jak může, aby nároky (často nesmyslně kladené) zvládla. Tu si někdo zajde s kamarádkou do kavárny, tu do hospůdky na pivo, tam zase se psem do parčíku (ale vyřídí přitom několik „nutných“ telefonních hovorů), majetnější pak občas do posilovny, nejčastěji však zasedne člověk před televizní obrazovku v domnění, že zapnutím TV vypíná většinu svých funkcí. Ale výsledky se jaksi nedostavují, a tak je třeba namísto prevence sáhnout po uklidňujících a příznaky vnitřní nepohody rozhánějích prostředcích. Cigaretou počínaje a antidepresivy konče. Konce to ale nemá a člověk se ocitá v začarovaném kruhu – zdravotní potíže a problémy se opakují, případně se na ně nabalují další.

Relaxace by se podle mne měla učit už na základních školách jako součást psychohygieny. Protože tomu tek není, uvádím alespoň pár nenáročných relaxačních metod, které je dobré provádět každý den. Občasné vzpomenutí si, kdy už je člověk ve stresu, je málo účinné.

 

Relaxační metody:

  • Pohodlný sed se zavřenýma očima a poslech relaxační hudby (v dnešní době velký výběr vhodných CD nosičů).

  • Kresba mandaly: prázdný kruh vyplníme příjemnými barvami od středu směrem k vnějšímu obvodu nebo naopak směrem do středu. Můžeme použít i předlohy.

  • Dechová cvičení: uvolněná relaxační poloha (např. sed na turka nebo leh na zádech s mírně rozkročenýma nohama a mírně roztaženýma rukama), zavřené oči a 10x provedený nádech – zadržení dechu – výdech, pro začátečníky v poměru 1 : 1 : 2, tzn. v duchu počítáme nádech na tři, zadržení na tři a výdech na šest. Vše nenásilně a plynule.

Důležité je dýchání hluboké, tj. do břicha (většina lidí dýchá pouze povrchově, do horních částí plicních laloků): levou ruku položíme na hrudník, pravou na břicho, při nádechu se zvedá pravá ruka (na břiše) a při výdechu klesá. Levá je nehybná. Provádíme opět v relaxační poloze a můžeme spojit obě dechové metody dohromady (viz výše).

  • Metoda „SO – HAM“: vzpřímený sed s rukama na kolenou a dlaněmi vzůru, lehce pootevřená ústa s jazykem opřeným za horními zuby, chvíli pozorovat nádech a výdech, pak si představit při každém nádechu zvuk SO (symbol světla, vesmírné energie), při výdechu HAM (symbol omezujícího ega).

  • Představa klidného místa: v relaxační poloze si představit dům a v něm klidnou místnost, která je prázdná. Postupně můžeme vymalovat místnost barvami a vybavit předměty tak, aby to v nás vyvolávalo pocit klidu. Představte si, jak do místnosti proniká sluneční světlo. Posaďte se v místnosti a naplnit ji svým klidem.

  • Chůze v přírodě: nejlépe les za městem nebo alespoň park, ale silné místo v Brně je i Zahrada u smrku.

Tipy na relax u PC:

Autor článku

Lenka Rogožanová

Lektorka meditací, relaxací a grafologických kurzů, která se věnuje práci se skupinami i osobnímu poradenství.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál