Vykládáte tarotové karty? Pořiďte si deník!

Autor: Sophie Joya, zveřejněno 16. 11. 2016

S tarotovými kartami se v posledních letech „roztrhl pytel“. Jsou jich tisíce druhů, najdete je v každém knihkupectví, dokonce existují i tarotové aplikace do telefonu. Jak si ale vybrat ty správné a jak s nimi pracovat?

Také začínáte rozmlouvat s tarotovými kartami? Pokud ano, vězte, že karty nestačí. Je nanejvýš praktické pořídit k nim tarotový deník. Vést si tarotový deník neznamená, že musíte karty vykládat každý den. Tento zápisník může být jakousi sebepoznávací kronikou vašich důležitých životních událostí.  

Proč si vést tarotový deník?

Tarotový deník vám pomůže lépe porozumět výkladům. Když vykládáte karty, ať již sobě nebo někomu jinému, převádíte své pocity a intuitivní vnuknutí, jež získáváte z obrázku na kartě, do slov a vět.  Při pohledu na kartu se totiž nejdříve aktivuje pravá mozková hemisféra, která zachytí pocit, prožitek, intuitivní vhled. Abyste takovému sdělení racionálně porozuměli, je potřeba tento pocitový vjem pomocí levé mozkové hemisféry převést do slov, do srozumitelné výpovědi.

Přeložíte správně tarotové poselství

Jestliže s tarotovými výklady teprve začínáte, brzy zjistíte, že „přeložit“ ryzí pocit do správného slovního vyjádření není nic snadného.  Zapisováním svých výkladů si své myšlenky utřídíte a perfektně propojíte obě mozkové hemisféry. Tím, že racionálně popíšete svůj pocit z karty, svému prožitku více porozumíte. To je kouzlo psaní: když svůj pocit „zhmotníte“ v zaznamenaný výraz, spatříte vše z odstupu. Můžete pak posoudit, zda vaše slova danému pocitu odpovídají.

Budete mít jasno v odpovědích

Díky tarotovému deníku kontrolujete, zda odpovídáte na to, na co se ptáte. Každá z tarotových karet v sobě obsahuje spousty informací. Proto můžete snadno sklouznout k nesprávné interpretaci tím, že místo, abyste zkoumali, proč se vám v něčem nedaří, tak už skrze kartu odpovídáte na to, co máte v této situaci podniknout. A to je pak důvod zmatenosti, neboť tarotové karty fungují jako naprosto pravdivé a jasné zrcadlo. Tarot odpovídá pouze na to, na co je dotazován. Když svou otázku napíšete, můžete si během svého výkladu neustále připomínat, na co se vlastně ptáte.

Přepsání programů 

Pomocí tarotového deníku zachytíte důležitá témata vašeho současného života. Některé karty se ve vašich výkladech mohou často opakovat. Je to známka toho, že se ve vašem životě objevuje téma, které nevidíte či odmítáte vidět. Tarot na ně trpělivě poukazuje, abyste měli možnost se s ním konfrontovat. Když si budete své výklady zapisovat, snadněji dané téma odhalíte. 

Vaše tarotové výklady časem vykreslí příběh. Když budete pravidelně vykládat svou kartu dne, časem mohou vaše zápisky vykreslit souvislý příběh současného života a při psaní se vaše informace z karet budou skládat jako malé dílky puzzle. 

Ptám se správně?

Zapisováním výkladů zjistíte, zda pokládáte kartám správné otázky či nikoli. Možná se tarotových karet stále ptáte na stejné věci, a přesto nedostáváte odpověď, s níž byste byli spokojení. Pokud byste si výklady nezapisovali, ani si toho nevšimnete. Naše mysl často dokolečka přehrává staré programy a my je odhalíme, až když je uvidíme napsané na papíru. Teprve pak můžeme ve svém životě změnit to, co nám nevyhovuje. Pomocí tarotového deníku zjistíte, jaké jsou opakující se otázky, které kartám pokládáte. Ty pak můžete změnit.

Nebuďte na to sami

Pokud si přejete své tarotové umění rozvíjet ve skupině, zvu vás na své semináře workshopy. Pro vás, kteří dáváte přednost spíše individuálnímu studiu, jsem připravila on-line kurz . A věřím, že vám bude k užitku i kniha Tarot jako hra, kterou jsem napsala pro ty z vás, které baví hravé a kreativní tarotové sebepoznávání.

Autor článku

z kurzu tarotu

Sophie Joya

Lektorka pracující s Tarotem nejen pro dospělé, ale také pro děti.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál