Co spojuje zrnka písku v Medláneckém potoce, berlínské Sprevě a francouzské Seině?

zveřejněno 5. 10. 2011

Část pestrobarevné mandaly najdete v Medláneckém potoce v Mariánském údolí v Brně, v Ponávce, část unáší vody Berlínem a Paříží. Jedna z klientek vzkázala, že má písek doma na podnose a když jde někdo kolem, tak si něco namaluje, nechá pro ostatní nebo rozfouká...

(tisková zpráva)

Před začátkem prázdnin se klienti a lektoři Centra Mandala sešli, po vzoru tibetských mnichů, ke společnému sypání mandaly. Účastníky spojilo sdílení při společné práci v programech centra a nyní i vytváření barevně harmonického obrazce. Magický obrazec vznikal spontánně, přesto výsledek nakonec lahodil oku i duši. „Budhističtí mniši svou mandalu na závěr rituálně rozpráší do všech světových stran, my jsme se rozhodli odnést si každý trochu barevného písku s sebou na prázdniny a převézt jej to míst, která navštívíme nebo kde nám bude dobře. Tak část pestrobarevné mandaly najdete v Medláneckém potoce v Mariánském údolí v Brně, v Ponávce, část unáší vody Berlínem a Paříží. Jedna z klientek vzkázala, že má písek doma na podnose a když jde někdo kolem, tak si něco namaluje, nechá pro ostatní nebo rozfouká“, uvedla vedoucí Centra Mandala Zuzana Řezáčová Lukášková.

Centrum Mandala působí na Opletalově ulici číslo 6, s výhledem na hudební fakultu JAMU a letos v září oslavilo první výročí vzniku. Centrum nabízí rozvojové, terapeutické služby pro dospělé a volnočasové aktivity pro maminky s dětmi. V rámci oslav proběhla např. vernisáž obrazů Andrei Frídové.

Zuzana Řezáčová Lukášková se před časem rozhodla svůj život přesměrovat z dráhy veterinární lékařky směrem k nenásilné pomoci lidem v jejich rozvoji. Spojujícím prvkem všech služeb, které jsou v centru nabízeny je snaha pomoci jednotlivcům a skupinám v jejich rozvoji, při orientaci v osobních krizových situacích různého typu. Naleznete zde služby soukromých psychologů a terapeutů zaměřujích se nejen na směry „hlavního proudu“, ale také na alternativními postupy. Najdete zde lektory konstalací, arteterapeuty, konopnou lékařku a další.

Centrum Mandala nabízí kurzy kreslení pro dospělé. Absolventi loňského ročníku sestavili ze svých prací malou výstavu v Café Therapy pod názvem „Neumím, přece kreslím“. Ta byla důkazem, že to, že neumím zpívat, tančit, mluvit, chodit často bývá jen výsledek „pedagogického“ působení jejich okolí v raném dětství, ale dá se to změnit. V Centru Mandala se snaží klientům nabídnout i jiná možná řešení jak žít svůj život – neumím – a přece žiju! Život nemá jen jedno řešení. Ocitáme-li se v situaci, která nám nevyhovuje, je možné se takové situaci poddat, vzdát se osudu nebo se pokusit o změnu. A ta začíná v postoji – chci to změnit, jsem ochoten pro to něco udělat.

V novém školním roce Centrum Mandala spolupracuje také s centrem Indigenous a s klubem maminek vyznávajících kontaktní rodičovství.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál