Hvězdičky z papírových sáčků od čaje

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 20. 3. 2013

Papírové sáčky od čaje nemusí hned skončit v koši. Tvořte z nich hvězdičky, přáníčka, mandaly nebo neodolatelné obrazy technikou tea bag folding. Dáme vám návod.

Budete potřebovat:
  • papírové sáčky od čaje
  • nůžky
  • lepidlo
  • čtvrtka na vytvoření přáníčka

Jak postupovat

1. Příprava materiálu

Vezměte si asi 8 papírových sáčků od čaje (lepší si jich připravit i více, kdyby se něco nepovedlo), rozložte je na pruhy a odstřihněte bílé okraje, které předtím sáčky držely pohromadě (viz galerie). Vyberte si motiv, který se vám zamlouvá (v našem případě citrony a limetky) a vystřihněte ho do tvaru čtverce. Aby vznikl pravidelný tvar, tak vám pomůže, když si čtvereček přeložíte napříč a přesahující části odstřihnete (viz galerie). Tento přehyb vám pomůže i v dalším kroku.

2. Skládání hvězdičky technikou tea bag folding

Máme nastříhané pravidelné čtverce s naznačeným příčným přeložením (v naší galerii jsme přehyby zvýraznily černě). K přehybu přiložíme rohy čtverce, které nejsou na příčné ose, tak, že nám vznikne tvar papírového draka (viz galerie). Vzhledem ke zvolenému motivu si můžeme vybrat jestli další přehyb uděláme na pravé či levé straně. Každopádně přehneme horní špici draka společně s jedním z přilehlých vrcholů (pravým nebo levým) tak, že společně vytvoří jakýsi obdélník, kterým přikryjeme část původního draka (viz galerie).

Doteď jsme skládali jen z jedné strany, ale v tento okamžik poskládaný sáček otočíme a opět vytvoříme tvar papírového draka. Tedy založíme část, která přesahuje, aby nám vznikl požadovaný tvar (viz galerie). Tímto způsobem poskládáme všechny dílky a jsme připraveni je slepit dohromady.

Dílky do sebe budeme jakoby zasouvat a jejich spoje při tom budeme slepovat lepidlem. Složené sáčky máme otočeny stejně jako při posledním kroku a lepíme je k sobě tou částí, kterou jsme ohýbali jako poslední (viz galerie). Postupně nám začne vznikat hvězdička, která bude pohledová z obou stran (viz galerie).

3. Výroba přáníček

Ze čtvrtky si můžete vyrobit libovolně velké přáníčko, na jehož hlavní stranu nalepíte vyrobenou hvězdičku. Jak přáníčko dozdobíte, je už jen na vás. Klidně můžete na jeho hlavní stranu použít i více hvězdiček, které lze ještě i dozdobit třeba mašličkou nebo korálky.

Věříme, že vás tvoření hvězdiček nadchne stejně jako nás :-)

TIP! znáte origami? Mrkněte, o čem tato technika je!

Sdílejte s námi výsledek

Autor článku

přáníčko s hvězdičkou technikou tea bag folding

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál