Jak jsem pochopila Putina i Hitlera

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 22. 5. 2016

I přes slušné vychování, morální zásady a mírumilovnou povahu jsem se ocitla ve válce. Ve válce, kterou nikdo z morálního hlediska neodsoudil, která ale i tak válkou zůstává...

Jako v každé válce jsou ztráty na obou stranách. Já přišla o iluze a o jeden celý trvalkový záhon. Investovala jsem už spoustu času, energie a sil. On ztratil některá území své vlády a mnoho jedinců svého druhu. Přestože po mé zahradě leží oběti války jako memento neúprosného boje, ani jeden jsme se zatím nevzdal a nikdo zatím nevyhrál. Protože je to válka vleklá, únavná a občas vypadá bezvýchodně, začala jsem přemýšlet i o nasazení chemických zbraní. Zatím jsem ale nenašla vhodného dodavatele a tak pokračuji v primitivním ručním boji...

 

Válčení odsuzuji, dokud sama neválčím

Většina lidí války odsuzuje. I já jsem to dělala, než jsem vědomě vyhlásila tu první - byť zahradní válku s pýrem. Dneska válčení mnohem více chápu, protože mi ta moje válka, kromě již zmíněných ztrát, přinesla i mnoho poučení a vhledů.
 

Co jsem se ve válce naučila

  1. Pokud chcete nějaké území, kde je už někdo jiný, vyvoláte boj a válku (třeba Putin o tom ví své). Je jedno, že máte vyšší cíle a bohulibé úmysly. Prostě jdete vraždit, protože chcete realizovat svou představu. Jen u likvidace plevele nepoužíváme tak silná slova a nečelíme morálnímu odsouzení....
  2. Je dobré co nejvíc poznat svého soupeře - jeho životní styl, návyky, chování, zkrátka všechno. Opomenutí i malých náznaků znamená velké nepříjemnosti v budoucnu. Pokud vyryjete všechny kořeny hned z jara než vysejete, ušetříte si spoustu práce s osázeným záhonem. Pečlivé sledování přináší výhody. O tom by mohl své vyprávět Velký bratr.
  3. Největší zbraní je trpělivost a hlavně důslednost. "Teď to utrhnu a vyryju to příště" moc nefunguje. Nebo funguje, ale ve prospěch pýru. I Hitler věděl, že se musí zbavit všech odpůrců bez výjimky.
  4. Nejhorší je únava - vede k přihlížení a k nedůslednosti. V zásadě všechny války končí pro poražené neúspěchem díky vyčerpání a díky strategickým chybám. Takže vytrvalejší a ten víc fit vyhrává!
  5. I velký nepřítel pro nás může mít benefit. Plevel je prý jen rostlina, jejíž výhody zatím neoceňujeme. Při listování herbářem jsem  překvapivě narazila na pýr. Jako léčivka má všech pět P! Pročišťuje organismus, pomáhá při tvorbě moči, praskáním rozrušuje kameny, posiluje organismus a potahuje bolavé sliznice léčivým slizem. Z jara se navíc hodí do salátů jako podpora trávení.
A tak hledám na zahradě místo, kde by se pýru líbilo, ale mně by nevadil. A ze záhonů ho teď sklízím - vyndávám ho přímo do salátů.

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál