Jak na fialkovou marmeládu aneb fialová barva naše

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 8. 4. 2015

Je tu jaro. V kalendáři, na zahradě i ve vzduchu. Jarní kytičky jsou v plném květu. Většina z nich je poměrně nenápadná - třeba fialka. Mohla by být maskotem našeho centra - je stejně fialová jako naše “firemní” barva :-) Loni jsem jich měla na zahradě plno. Letos je skoro hledám po jedné. A to zrovna, když se rozhodla z nich udělat marmeládu! A v záloze mám nejeden recept...

I já jsem nakonec hrneček drobných kvítků na fialkové želé našla a vyzkoušela jsem marmeládu i sirup. Ingredience jsou podobné:

Suroviny

  • cca 1 hrneček okvětních lístků violky vonné
  • 0,5 l vody
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 150 g cukru nebo medu (pro želé použijte želírovací cukr, agar nebo 1 balíček dortového želé, které smícháte s cukrem) - do želé jsem dala méně

Jak na fialkovou marmeládu nebo sirup

Okvětní lístky přelijeme vařící vodou a necháme je zapařit minimálně 2 hodiny (na sirup jsem je nechala přes noc a výluh byl tmavší). Také si připravíme tři malé skleničky, dobře je vymyjeme a usušíme. Pro sirup si připravíme tmavou skleničku s popiskem.

Nálev scedíme a fialky dobře vymačkáme (čím více, tím tmavší bude nálev) a rozmícháme v něm cukr. Přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání vaříme 5 minut (sirup i déle - prý do sirupovité konzistence, které jsem ale ani po půl hodině nedosáhla). Vše vypneme a do hotového sirupu/marmelády nalijeme citronovou šťávu, která změní barvu na výslednou fialovo růžovou.

Želé zalijeme do skleniček a necháme ztuhnout. Sirup dáme do tmavých lahviček a po zchladnutí dáme do lednice. Našla jsem, že je želé možné pasterizovat, ale u nás nevydrželo déle jak týden, takže ho doporučuji spíše sníst. Třeba na lineckých košíčcích. Sirup je prý vhodný proti nespavosti, kašli na jarní očistu organismu. Podávejte lžičku denně nebo sirup použijte na oslazení kaší - je moc dobré sladkokyselé chuti.

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál