Kreativně proti stresu = Enkaustika

Autor: Hanka Formánková, zveřejněno 16. 3. 2017

Říká se, že život je změna a změna je život. Ta bývá často doprovázena stresovými situacemi. Výsledkem toho pak mohou být různé neduhy na těle či na duši. Také s tím bojujete? Vezměte do ruky žehličku, vosky a ponořte se do tvoření.

Dnešní doba přináší kromě velkého tlaku spoustu možností, jak se stresem zatočit. Pro někoho  je to pravé skryto v pohodlí domova při četbě, pro jiného zase přinese uvolnění setkávání s přáteli. Další možností je aktivní, kreativní tvorba. Ať je to tak nebo tak, vždy je výsledkem a odměnou pozitivní pocit – uvolnění.

Tvořím, tvoříš, tvoříme

Pokud vás oslovuje výtvarné tvoření, možná máte zkušenosti s mandalami, které blahodárně působí proti stresu. V tvorbě můžeme jít ještě dále a dotknout se například prastaré techniky antického původu. Techniky, která nejenže pomáhá odbourat stres, ale také dokáže člověku nabídnout porozumění svému já, utřídění myšlenek a nebo relaxaci. Zmiňovaná technika má své jméno, je jím enkaustika.

Enkaustika je činnost, při které, za pomocí horkého vosku a práce s ním, vznikají různá abstraktní díla, krajinky, zátiší aj. K základní výbavě patří malá enkaustická žehlička, speciální vosky a enkaustický papír. Pokud se necháte pohltit, jsou vám k dispozici i další pomůcky, třeba enkaustické pero nebo nahřívací deska a horkovzdušná pistole.

Jak na to?

Na začátek vám ale postačí malá speciální žehlička, na kterou nanášíte vosky s velkým podílem včelího vosku a roztíráte je na nesavý povrch. Nemusíte mít valné mínění o svých výtvarných schopnostech. I tak budete nakonec mile překvapení, jak jednoduše a rychle vytvoříte něco krásného. A odměnou vám bude nejen pěkný  obrázek, ale hlavně čistá mysl, protože právě při enkaustice se ponoříte hluboko do procesu tvorby a zapomenete na starosti kolem.

První pokus

Pokud chcete nejprve zjistit, jestli vás malování touto metodou chytne za srdce, neutrácejte peníze za drahé vybavení a navštivte kurz enkaustiky. Tam si vyzkoušíte samotnou techniku i všechny pomůcky a poté se můžete vydat za neopakovatelnými barevnými zážitky, plné pozitivní energie a uvolnění.

Co na to říkáte, máte chuť zkusit něco nového?

Autor článku

Hanka Formánková

Arteterapeutka, psycholožka a lektorka výtvarných kurzů

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál