Mandala dětem - jak to dopadlo

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 12. 2. 2015

V aktuálním - již čtvrtém ročníku projektu Mandala dětem se sešlo 937 mandal - jedna krásnější než druhá. Do putovní výstavy a do kalendáře pro rok 2016 se jich ale vejde jen 53 a proto jsme potřebovali nějaké kritérium výběru. Protože jsme nechtěli rozhodovat sami, požádali jsme o pomoc širokou veřejnost a společnými silami jsme vybrali 50 mandal, které se nejvíce líbí. Další tři mandaly jsme vybrali za pomoci výtvarníků a pomyslně jsme tak rozdali "ceny za výtvarné provedení". Všechny vybrané mandaly si můžete prohlédnout v naší galerii.

Mandaly vybírali:

  • Ivan Štrouf (výtvarník a autor loga Masarykovy univerzity)
  • Zuzana Řezáčová Lukášková (arteterapeutka pracující s mandalami)
  • Jana Gajdošová (výtvarnice a kurátorka výstav)
  • Kristýna Mikscheová (výtvarnice)
  • Ája Hrozková (výtvarnice a lektorka Zentanglu)
  • Markéta Bártová (architektka a výtvarnice)
  • Žaneta Zieglerová (výtvarnice a arteterapeutka)

Projekt mandala dětem není od začátku svého vzniku soutěží v pravém slova smyslu. Proto nemáme pořadí vybraných mandal ani hlavní cenu. Výběr mandal sice soutěž připomíná, ale v celém projektu jde hlavně o zábavu při tvoření a radost ze zapojení se do benefičního projektu. Jeho cílem je získání finanční podpory pro děti z náhradní rodinné péče. Výtěžek z projektu je dětem předán prostřednictvím sdružení Janus, které za vybrané peníze vybavuje cvičný byt. V něm se děti odcházející z dětských domovů učí samostatnému životu.

Zapojte se do našeho projektu a kupte si obrázek mandaly z loňského ročníku. Několik posledních obrázků stále čeká na své majitele. Nabízíme také mandaly z ročníku předchozího - zejména zalaminované kopie, které byly součástí putovní výstavy (originály chováme jako oko v hlavě u nás v Brně). 

Máme radost z tak velké účasti a děkujeme všem, kteří se zapojili. 

 

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál