Mandala jako lék

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 17. 3. 2014

Mandala je pravidelný kruhový obrazec, který usnadňuje zklidnění a pomáhá k navázání kontaktu se sebou sama. Do psychoterapie tento přístup přinesl C. G. Jung. Později práci s mandalou integrovala arteterapie, která nabídla i možnost další práce s ní, jak dokazuje např. kapitola v knize Základy arteterapie (Šikcová-Fabrici, 2002).

Práce s mandalou je dnes také součástí zdravotnické péče v mnoha zařízeních jako doplňkový program. Je využíván zejména relaxační efekt tvoření a vliv na celkové zklidnění pacientů. 

Americká studie z roku 2011 dokazuje pozitivní fyziologický efekt (snížení stresu) kreslení mandal u lidí s mentální retadrací (Schrade et all., 2011). Podle jiné americké studie lze mandalu použít také jako nástroj k neinvazivní diagnostice průběhu závažných onemocnění, jako je rakovina prsu. Elkis-Abuhoff et al. (2009) ve své práci uvádějí, že pokud žena dostala papír s kruhem a 15 pastelek různé barvy, mohl ošetřující personál sledovat tvorbu v závislosti na jejím fyzickém stavu (ve vysoké korelaci).

Můžeme jen doufat, že se podobné postupy dostanou také do našeho zdravotnictví.

Pokud chcete léčebný účinek mandal využít i vy, kreslete s námi

Vezměte mandalu místo léků

Autor článku

jantra

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál