Mandalou proti předčasné smrti

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 23. 10. 2017

Věděli jste, že naše nutkání “hlavně něco udělat” mnohdy způsobuje víc škody než užitku? Je to lidská přirozenost, díky které umírá více lidí než na následky dopravních nehod nebo rakovin.

V zásadě pokud chcete někoho zabít, stačí mu dát osobního lékaře. Strašné, že? Ale my víme, jak se před tímto jevem chránit a nezemřít zbytečně předčasně.

Raději nic nedělejte

Máme utkvělou představu, že musíme pořád něco dělat, někoho zachraňovat, že když nic nepodnikneme, zhroutí se svět, že... Pokud ale zrovna nehoří, dítě nám nepadá z okna nebo se nám nepálí oběd, je opak pravdou.

  1. Neustálým něco děláním se vyčerpáváme

  2. Neustálým zasahováním škodíme sobě i okolí 

Zatímco s prvním bodem budete asi hned souhlasit, ten druhý si budeme muset trochu přiblížit.

Nejít proti přirozenosti 

Systémy, včetně našeho těla, mají velkou schopnost udržovat sebe sama. Pokud do nich ale neustále zasahujeme, narušujeme jejich chod a tím je ničíme. Tak jako lékař, který je přece placený od výkonu a tedy "musí" něco udělat, pácháme v dobré víře víc škody než užitku.

Důkazem onoho "lékařského obvinění" jsou například statistiky, které uvádějí, že v 19. století umíralo při porodu v nemocnici víc žen než na ulici. Ostatně i dnes díky zásahům doktorů čelíme nemalým vedlejším následkům...

Využití vlastní energie

Pokud nejsme ohroženi na životě (v takovém případě prosím k lékaři jděte), je lepší vyčkat a dát prostor samoléčícím procesům našeho těla. Pokud je chcete podpořit nebo prostě potřebujete něco udělat, připravte si teplé a příjemné místo, uvařte si bylinkový čaj a vymalujte si mandalu.

Práce s kruhem uklidní vaši mysl a nastartuje imunitní odpověď organizmu. Zejména slizniční imunita bude po malování vykazovat měřitelně lepší parametry. Změřili to pro vás slečna Nancy Curry a její mentor Tim Kasser už v roce 2005. Zároveň se sníží stresové parametry v krvi, které imunitu oslabují (Schrade a spol., 2011). Takže sečteno a podtrženo, pokud potřebujete něco udělat, místo zasahování do okolních dějů, braní antidepresiv a jiných léků, vezměte pastelky a malujte.

Podívejte se, jak a proč ordinovat mandalu místo léků

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál