Mandalové magnetky na ledničku – dekorace pro zábavu a rozvoj kreativity

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 15. 7. 2013

Mandala je prostředkem pro relaxaci, meditaci nebo sebepoznání, ale může se stát také dekorací nebo pomůckou pro rozvoj jemné motoriky, kreativity či představivosti.

Mandala

Mandala nám může nabídnout také prostor pro hru a fantazii a proto vám nabízíme návod jak vytvořit mandalovou skládačku. Do výroby mandaly můžete zapojit i své děti a příjemně tak strávit čas tvorbou, hraním si a relaxací.

Mandala může vypadat různě, ale pokud z ní chcete udělat „skládačku“, doporučujeme zvolit geometrické tvary, které se vám budou lépe stříhat a následně i snadno skládat do různých nových obrazců.

Budete potřebovat

Jak na mandalu

Nejprve si označte střed, nakreslete kruh a ten rozdělte do několika výsečí a soustředných kruhů. Vznikne vám tak osnova, do které vkládejte vlnovky, čáry, kolečka, trojúhelníky. Pokračovat můžete zubatými kruhy, obdélníky, kapkami... Kreslení mandaly od středu vám usnadní práci, ale je možné ji tvořit i z vnějšího okraje. Vyplňte vaši mandalu vším co vás napadne, až vyplníte celý kruh a vytvoříte tak celistvý obrázek. Čím bude jednodušší, tím lépe. Předkreslenou mandalu obtáhněte černou fixou a začněte vyplňovat plochy barvami. Můžete využít i některý z návodů jak vytvořit mandalu.

Mandalová skládačka na ledničku

Po vybarvení mandalu zalaminujte do samolepicí fólie a nalepte na magnetickou fólii. Nyní si vezměte nůžky, jednotlivé tvary vystříhejte a můžete si začít hrát. Díky magnetické fólii můžete vzniklé mandalové dílky připevňovat na ledničku v různých tvarech. Co vše se dá z vaší mandaly složit? Rybička, ptáček, mráček nebo úplně jiná mandala? Zapojte fantazii a zkoušejte různé varianty.

Stáhnout mandaly pro inspiraci

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál