Nahlédnutí do ateliéru

zveřejněno 31. 5. 2012

V rámci projektu Ateliér open, kdy se otevřely dveře všech brněnských ateliérů, nezůstalo Centrum Mandala pozadu. Kromě výrobků z recyklovaných materiálů (šperky z PET lahví) si návštěvníci mohli prohlédnout i ručně šité šaty nebo vyzkoušet body painting.

(tisková zpráva)

Pokud by Vás lákala výroba šperků z nevšedních materiálů, tak se určitě v novém školním roce přihlaste do kurzu Tvoříme pro radost. Kde můžete využít Váš tvořivý potenciál a naučit se nové techniky. A pokud Vás zaujal body paiting, nepřestávejte tedy ve čtení :-)

Body and face paiting je zdobení lidského těla a obličeje speciálními barvami, které jsou k tomuto účelu vyvinuty. Kreslení po lidské kůži může být bráno jako druh umění a nepochybně jím i je. Stylizace a umělecké vyjádření se uplatňuje jak v divadelním líčení, tak na modních molech. Lidé měli snahy zdobit svá těla již od nepaměti. Vezměte si indiány, indy nebo válečníky různých kmenů, kde šlo především o zastrašení nepřítele.

Body painting mě lákal již mnoho let a jakožto člověka, který pokreslí všechno, co chytá barvu, mě opět přitáhl. Tentokrát mám k tomu i vhodné vybavení a v hlavě si maluji plány, co všechno bych mohla vytvořit. Protože s těmito barvami se dají vykouzlit dokonalé iluze a já se nemohu dočkat, až vyzkouším všechno, co mě napadá. Tento sen by se mi nemohl splnit, kdyby nebylo Centra Mandala a především jeho zakladatelky :-).

Malování nevnímám jako schopnost, ale jako mou neoddělitelnou část. Je to způsob terapie, sebevyjádření a zobrazení mých vnitřních světů. Lidská kůže pro mě představuje novou formu plátna. Její plastičnost a kapacita je výzvou, kterou nemohu odmítnout. Je to stejné jako kolorovat obrázek, nebo oživit sochu pomocí barev. Má fantazie může pracovat na plné obrátky a můj obraz se hýbe! Tomu říkám sen, namalovat svět, který obživne umělci pod rukou.

Rozhodně se můžete těšit na otevření dílny, ve které si na vlastní kůži vyzkoušíte jaké to je proměnit se v živoucí obraz. Nebo byste radši jen ornament na hřbet ruky? Pokreslím Vás podle Vašich přání nebo podle mé vlastní fantazie.

Chcete se na chvíli stát živým plátnem?

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál