Odhodlání ke změně

Externí autor: Kamila Podivínová, zveřejněno 12. 9. 2012

Co nás drží na jednom místě? Strach, zodpovědnost nebo předsudky? A co nám chybí k tomu, abychom se rozmrazili? Odhodlání. Jenže takové odhodlání není jen slovo, které si řekneme a zboříme tím zdi. Je to něco, co spotřebuje hodně energie a to především takové, která překoná nás samé.

Stojíte v mlze, nevidíte na krok. To je vaše jistota zaručující, že se vám nemůže stát nic nepředvídatelného. Víte, co chcete, změnu. Už dlouho si přejete, aby se vám splnilo to, či ono. Teď jste v bodě, kdy stojíte na dělící čáře. Jenže nevidíte žádnou cestičku, jen mlhu a cítíte strach. Co mě tam čeká? Co když spadnu?

Udělat krok do neznáma není jednoduché a ze začátku vaší nové cesty to může být i krušné, jelikož zažíváte ohromné změny a situace, které neznáte. Mlha se bude rozplývat postupně, ale ne dříve, než do ní vstoupíte. Pokud se nikdy neodhodláte, tak nikdy nezjistíte, co vás čeká. Často se objeví i panika, kdy se lidé vrhají zpět a touží po starých kolejích. Tato počáteční fáze je normální, ale pokud se vrátíte, můžou se vám brány do neznáma opět uzavřít.

Pro někoho může být velké rozhodnutí i to, že se odhodlá vymalovat si obývák narůžovo. Dotyčný mohl mnoho let žít v upjatém stereotypu a tento čin pro něj znamená velkou vlnu změny. Předvídavé otázky typu: Co když, co potom a co kdyby? Jsou sice normální, ale neměly by se v případě odhodlání brát jako nejzásadnější. Něco chcete a toužíte po tom, vnitřně víte, že vám to pomůže, že to potřebujete. Vyřešte to, co k tomu kroku potřebujete: kupte si barvu, případně najměte malíře. Neřešte, že vám vaši známí říkají, že jste se zbláznili, že se nemůžete sebrat a odejít do jiného města, že přece růžová barva je pro malé děti, že nemůžete zhubnout, protože jste nikdy nesportovali, atd.

Ano, hledejte řešení, ale nenechte se jím zcela pohltit. Důležitý je cíl a následné jednání. Když si pečlivě budete rozmýšlet každý krok, tak se více nadřete, než když ten krok uděláte. Vykročte a uvidíte, co dál. Protože někdy k vám váš cíl může přijít dříve, než jste čekali.

Máte dostatek odhodlání?

Autor článku

tento článek nám poslala

Kamila Podivínová

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál