Osho Zen Tarot – záblesk magie nebo zrcadlo duše?

Autor: Dagmar Samandra Čerňová, zveřejněno 26. 1. 2012

Osho Zen Tarot je pro mne jedním slovem magický. Baví mne, jak je přímočarý. Pojmenovává věci pravými jmény a já mám často možnost doslova cítit, jak určitá část osobnosti nesouhlasí, nechce slyšet pravdu a snaží se uniknout.

Jak začít příspěvek o tarotových kartách? Vždyť stačí zadat heslo do vyhledávače a objeví se tisíce odkazů a čtení na hodiny a hodiny. Jak je teoreticky představit a vtlačit do pár řádků něco tak subjektivního, jako je mé osobní okouzlení těmito barevnými obrázky? 

Přesto se zde pokusím předat alespoň zlomek toho, co zapříčinilo mé bezmezné nadšení z práce a kontaktu s nimi. S Osho Zen Tarotem pracuji asi šest let. Seznámila jsem se s nimi na jednom prožitkovém semináři, kde je měla jedna z účastnic. Do té doby jsem se kartami nezabývala a nikdy by mne nenapadlo, že se stanou mým nejdůvěrnějším předmětem. Inu, nikdy neříkej nikdy. Pak už to šlo ráz na ráz – pro začátek základní balíček velké arkány, dopis Ježíškovi o kompletní sadu, nějaký ten kurz… A najednou je pro mě život bez nich těžko představitelný. Ne snad v tom smyslu, že bych bez ranního výkladu nevyšla z domu, naopak, sama sobě vykládám zřídka. Spíše „oshovky“ vnímám jako jednoduchou a velmi efektivní pomůcku při řešení jakéhokoliv problému.

Osho Zen Tarot je pro mne jedním slovem magický. Baví mne, jak je přímočarý. Pojmenovává věci pravými jmény a já mám často možnost doslova cítit, jak určitá část osobnosti nesouhlasí, nechce slyšet pravdu a snaží se uniknout. A o to raději se pak s touto částí seznamuji a potkávám, a tím dovoluji její léčbu, přijetí a proměnu. Může se tak zdát, že oshovky slouží jen pro nahlédnutí do sebe sama. To je pravda jen částečně, protože tento vhled poskytují vždy, ale stejně dobře reagují také na jakýkoliv konkrétní dotaz – vztahy, práce, projekty, zdraví… Jsou velmi komunikativní, každá karta má svůj příběh, a už jen tím, že dovolíte své duši naslouchat tomuto příběhu, něco ve vás začne rezonovat, otevírat se a proměňovat.

Zájemcům o výklad hned na úvod vždy říkávám, že primárně nevykládám budoucnost. Občas to vyvolá vlnu ironických otázek: A co tedy? Minulost??? Hahaha… Osho Zen Tarot pracuje s energií „tady a teď“. Ta jediná pro mne objektivně existuje. Minulost je pryč. A budoucnost? Kdo ví, jestli vůbec přijde… Jediné, z čeho lze vycházet, je to, co je teď. Znova a znova mne překvapuje a vyráží dech, jak přesně a adresně oshovky definují problém, pocit, situaci, ve které se klient nachází. Jak přesně do sebe informace zapadají, když odkrývám kartu za kartou a následuji energii příběhu, která se nad kartami přímo zhmotňuje. To samo o sobě působí velmi léčivě, a kdyby karty uměly jen tohle, tak by toho bylo až až.

Ale karty umí mnohem více. Nabízejí konkrétní kroky a východiska. Někdy vám jemně naznačí směr a někdy do vás strčí tak, až poskočíte. A někdy, někdy pro záchranu vaší duše nastaví zrcadlo tak nemilosrdně, až z toho přeběhne mráz po zádech a ztuhne samolibý úsměv na rtech. Při výkladu nečekejte věštění a zaručené předpovědi, oshovky nejsou žádná kouzla a čáry. Oshovky nabídnou konkrétní řešení a plně respektují vaše rozhodnutí, jak s informacemi naložíte. Všichni máme volbu. Jaká je ta vaše?

Pokud máte odvahu nahlédnout do svého nitra a vzít otěže života do svých rukou, je Osho Zen Tarot určený přesně pro Vás :+) Pojďte se vydat se na dobrodružnou cestu poznávání sebe sama a seznamte se s Oshovými kartami. S jednou kartou po druhé, s příběhy, které vypráví, s energií, která z nich dýchá, prostupuje a léčí na všech úrovních.

Začínáme 13. října 2013 v Centru Mandala.

Autor článku

Dagmar Samandra Čerňová

Samandra se specializuje na práci s Osho Zen Tarotem a práci s ním naučí i vás.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál