Paličkovaná výstava

Autor: Mgr. Jiřina Káňová, zveřejněno 10. 10. 2012

Paličkovaná výstava představuje práce Jiřiny Káňové, která je nadšenou krajkářkou a lektorkou kurzů paličkování v Centru Mandala o.s. v Brně.

(Tisková zpráva)

O paličkování nevíme přesně, jak vzniklo, ale zemí původu bývá označována Itálie. V Čechách jsou první písemné záznamy o paličkování ze 16. století. Rozšířilo se především v horských oblastech. Podle I. Proškové vzniká na Vamberecku krajkářská oblast v 18. a 19. století. Tato činnost tehdy živila až 50 tisíc lidí. Koncem 19. století začínají vytlačovat ručně vyráběné krajky stroje. K udržení tradice ruční výroby určitě přispělo otevření první krajkářské školy ve Vamberku 16. září 1889. Nastoupilo do ní 17 žákyň. Je také zajímavé, že právě z ručně paličkované krajky vyvinuli v Anglii, začátkem 19. století, tzv. bobinové stroje.

Pokud máte zájem seznámit se s touto technikou, rádi pracujete rukama, děláte radost sobě, svým blízkým i známým, přijďte mezi nás do Centra Mandala na Opletalově ulici. Nebojte se, že budete paličkovat pouze krajky, dnešní kurzy jsou zaměřeny především na zvládnutí techniky a výrobky, které nás obklopují. Mezi ně řadíme obrázky na stěnu, blahopřání k různým příležitostem, bižuterie, kombinování různých materiálů a další výrobky podle vlastního výběru.

Autor článku

Mgr. Jiřina Káňová

Zkušená krajkářka, která se každoročně účastní setkání krajkářek z celé republiky.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál