Představujeme arteterapii

zveřejněno 14. 2. 2013

Centrum Mandala o. s. pořádá řaku kurzů, kde je využívána arteterapie a artefiletika. I proto převzalo záštitu nad výstavou Barvy pro duši.

(tisková zpráva)

V sobotu 21. 1. 2012 v 15:00 se v brněnské kavárně Zahrada Café Therapy uskutečnila vernisáž obrazů vzniklých během dvouletého systematického arteterapeutického výcviku, který probíhal v Hradci Králové v letech 2009 - 2011 pod vedením PhDr. Mariany Bažantové, Ph.D. a Mgr. Jana Bažanta. Byla tak zahájena roční putovní výstava nazvaná Barvy pro duši, která představila arteterapii široké veřejnosti. Organizaci výstavy zajišťovalo Centrum Mandala o.s., které nabízí arteterapii i artefiletiku široké veřejnosti a pedagogům nabízí 30 hodinový sebepoznávací Ateliér aneb skupinovou artefiletiku a řadu jednorázových krátkodobých artefiletických dílen, vše akreditováno pod MŠMT.

Hlavním cílem výstavy bylo představit arteterapii nejen jako jako léčbu výtvarným uměním, ale také její artefiletickou část, tedy představit ji také jako prostředek pro seberozvoj a sebepoznání. Po zahájení v Brně se výstava prezentovala v Nové Pace, kde se její organizace ujalo občanské sdružení Život bez bariér o. s. V květnu se výstava přesunula do Františkánského kláštera v Hostinném, kde v rámci výstavy proběhl také odpolední program pro pedagogy, kteří si mohli vyzkoušet artefiletiku na vlastní kůži. Mohli se tak dozvědět něco více o sobě, o svých spolupracovnících, o artefiletice a o technice akční akvarel, kterou mohou využít pro svou práci s dětmi. Pedagogové tuto dílnu hodnotili velmi kladně: "Artefiletický seminář byl velmi příjemným zážitkem. Umožnil  nám nejen pohled do svého nitra, ale i společné sdílení svých tužeb, radostí i strastí každého z nás. Poznatky a zkušenosti ze semináře můžeme využít v praxi, a to jako jeden z mnoha terapeutických přístupů při výchově a vzdělávání dětí v naší škole."

Po prázdninách se výstava přesunula do Českého Meziříčí, kde současně proběhla dílna tvoření mandal za využití výtvarné náhody pro děti z prvního stupně místní základní školy. Po roce se výstava opět vrátila do Brna. Byl tak ukončen projekt, který byl obhajobou a ukázkou způsobu práce jak arteterapie a artefiletika fungují v praxi.

Nabízíme:

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál