Společně pomáháme dětem

Externí autor: Jitka Nosková, DiS., zveřejněno 16. 12. 2013

Mandala dětem a lidé, kteří tento projekt vymysleli, podpořili a hlavně se ho aktivně účastnili, pomohli a podpořili mladé lidi z náhradní péče v kroku do jejich lepšího samostatného života.

Co je občanské sdružení Janus?

Občanské sdružení Janus pracuje s mladými lidmi, kteří neměli tolik štěstí jako většina z nás a museli vyrůstat bez zázemí vlastní rodiny. Období, kdy odchází z dětských domovů, nebo od pěstounské rodiny do samostatného života je pro ně o to složitější, že nemají oporu vlastní rodiny, kam by se v případě potřeby (stejně jako my ostatní) mohli vrátit. Nemají často nikoho, kdo by jim „kryl záda“ v tomto nelehkém období plném změn.

V Občanském sdružení Janus se snažíme mladým lidem co nejvíce usnadnit jejich přechod do vlastního života. Pomáháme mladým lidem s tím, aby dokončili školu, našili si práci, měli kde bydlet, obstarali si dostatek jídla, oblečení. Měli dostatek informací o všem, co k samostatnému životu potřebují. Měli oporu ve svých schopnostech a dovednostech.

Čím jsme společně přispěli

Díky pomoci projektu Mandala dětem jsme měli možnost klientům zakoupit počítač, na kterém se učí jak si hledat práci, učí se napsat si svůj životopis a motivační dopis. Jsou v kontaktu se zaměstnavateli a hledají si své budoucí uplatnění na trhu práce. Klienti se také mají možnost zdokonalovat v práci s počítačem. A to především se základními programy (MS Word, MS Excel, Powerpoint, Internet, Outlook, apod.), jejichž zvládnutí v dnešní době je nezbytné pro většinu pracovních pozicí. Díky tomu, že se mladí lidé orientují na pracovních serverech a ví, co se děje na trhu práce a také díky tomu, že zvládnou uživatelsky pracovat s počítačem, mají lepší možnosti získat si trvalou práci, která je důležitá pro jejich další samostatný život. Počítač zakoupený díky projektu Mandala dětem, také klienti využívají k hledání bydlení a komunikaci se svými blízkými a přáteli.

Mandala dětem a lidé, kteří tento projekt vymysleli, podpořili a hlavně se ho aktivně účastnili, pomohli a podpořili mladé lidi z náhradní péče v kroku do jejich lepšího samostatného života.

Jménem Občanského sdružení Janus Vám všem velmi děkuji za to, že Vám není lhostejný osud ohrožených dětí a mladých lidí, kteří jsou nuceni vyrůstat mimo svou vlastní rodinu.

 

Jitka Nosková, DiS.
sociální pracovnice
jitka.noskova@janus-os.cz
www.janus-os.cz

Autor článku

tento článek nám poslala

Jitka Nosková, DiS.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál