Stříbrné hvězdičky

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 11. 12. 2012

Nevyhazujte kalíšky od čajových svíček a vytvořte si z nich jedinečnou zimní dekoraci

Budete potřebovat:
  • kalíšky od čajových svíček
  • nůžky
  • tužka (štětec, párátko nebo špendlík)
  • něco na zavěšení (stužka, provázek)

Jak postupovat

1. Připravení materiálu

Čajovou svíčku můžete vyjmout z kalíšku, pokud jste ji ještě nezapálili. Ale lepší je užít si světlo svíčky a až pak použít její kalíšek. Vosk odstraníte tak, že po té, co trochu schladne ho snadno odloupnete. Pokud je vosk starší, tak ho doporučuji trochu nahřát fénem a půjde snadno vyjmout.

Čistý kalíšek budeme nastříhávat nůžkami do tvaru hvězdičky nebo kytičky (tvar je libovolný). Nejprve tedy nastříhejte okraje, aby se kalíšek mohl rozložit (viz galerie). Potom můžete tvar ještě trochu poupravit. Po vytvarování si hvězdičku položte na tvrdý povrch a opatrně ji vyhlaďte (nejlépe to jde nehtem), aby vznikla hladká plocha. A teď již nic nebrání tomu, abyste zapojili svou fantazii.

2. Zdobení

Zvolte si nástroj, kterým se vám nejlépe bude pracovat. Zajímavého efektu docílíte i kombinací tužky a ostré strany špendlíku. Ale třeba přijdete na vlastní způsob tvoření. Když budete do ozdoby vyrývat vzor tupým nástrojem, tak se z druhé strany objeví vypouklý reliéf. Zvolíte-li ostrý nástroj, tak můžete docílit děrovaného efektu.

TIP: Pro ozvláštnění můžete pracovat i s tavnou pistolí a lepit na hvězdičky korálky či cokoliv, co se vám zalíbí.

Hotové hvězdičky, vločky nebo kytičky můžete zavěsit na stužku, případně přílepit ke špejli nebo přidrátovat.

Sdílejte s námi výsledek

Autor článku

hotové hvězdičky

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál