Vernisáž enkaustických obrázků 2017

Autor: Hanka Formánková, zveřejněno 30. 9. 2017

Letošní dny otevřených dveří našeho centra opět zahajovala vernisáž Hanky Formánkové, která proběhla ve středu 13. září. A Jaké dojmy si odnesla z vernisáže sama autorka?

Pro mě to bylo milé setkání s přáteli a účastníky kurzů. Nechyběl skvělý moravský burčák, cukroví a další dobroty. Také trochu napětí, jestli se obrazy budou líbit. A potom radost, že některé obrazy už na vernisáži našly svého nového majitele. Jsem ráda, že jsem trochu provětrala svoje výtvarné šuplíky a poslala obrázky do světa.

Techniky enkaustiky

Na vernisáži jsem odpovídala na spoustu zvědavých otázek, jak takové obrazy vznikají. Obrazy jsou velmi různorodé a je to průřez mojí tvorbou za poslední dva roky. Zahrnují evropskou i americkou enkaustiku. Základní rozdíl mezi nimi je, že evropská enkaustika je tvořená především žehličkou a enkaustickým perem na speciální nesavý povrch.

Americká enkaustika je už náročnější na pomůcky a materiál – maluji rozehřátými vosky a štětcem na plátno, nebo dřevěné desky a jednotlivé vrstvy spojuji horkým vzduchem nebo ohněm. S americkou enkaustikou zatím experimentuji, učím se ze zahraničních on-line kurzů, jezdím malovat i do ateliéru Laury Esciové. Doma tvořím kdykoliv mám inspiraci a čas.

Relaxace při tvoření

Na enkaustice mě fascinuje rozmanitost a možnost ji kombinovat s jinými technikami, např. s pastelem nebo akvarelem. Je možné tvořit zajímavé koláže nebo 3 D obrazy.

Evropskou enkaustiku si se mnou můžete zkusit na pátečních relaxačních kurzech horkým voskem. Oblíbená je dílna pro začátečníky, kde se seznámíte se základy techniky a dále enkaustika pro mírně pokročilé. Novinkou je kurz enkaustika speciál, kde si vyzkoušíte malování na keramické nahřívací desce a práci s horkovzdušnou pistolí.

Výstava bude k vidění do konce března 2018, kurzy evropské enkaustiky pro vás připravuji 1x za měsíc.

Autor článku

enkaustický obrázek

Hanka Formánková

Arteterapeutka, psycholožka a lektorka výtvarných kurzů

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál