Význam červnových mandal

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 5. 6. 2017

Červen je posledním měsícem ve školním roce, kdy děti konfrontují svoji představu o sobě sama a o svých znalostech s představou učitele. Ten je výraznou autoritou, se kterou se střetáváme, bojujeme s ní a mnohdy si její hodnocení v sobě neseme po zbytek života.

Bohužel si stále ještě i dnes některé děti odnášejí ze školy i hodnocení typu „neumíš kreslit“ nebo „zpívej jen v sebeobraně“. Tyto věty vyřčené autoritami se pak stávají argumenty našeho vlastního vnitřního kritika, který mnohdy svou přísností předčí toho původního (živého). Mnoho lidí se tak v dospělosti zdráhá vzít do ruky pastelky a kreslit nebo zpívat. 

Co si o sobě myslíme?

Oblastí, ve kterých se projeví náš vnitřní soudce je ale mnohem více. V dospělosti pak často nebojujeme ani tak s vnější autoritou, jako s těmito zvnitřněnými představami o tom, co bychom měli a neměli. Konfrontujeme realitu a to, jak se chováme, jak vypadáme a co na to naše okolí, s vnitřním obrazem „hodné holky“, „hodného kluka“. Napište si nebo nakreslete jací věříte, že byste měli být a pak se na svůj obraz podívejte. Opravdu takoví jste a opravdu takoví chcete být?

Na rozdíl od kohokoliv z našeho okolí je vnitřní kritik stále s námi a hlídá každý náš krok. Mnohdy je také ve svém hodnocení ještě drsnější než kdokoliv, koho jsme kdy potkali. A tak se z našeho života stává boj. 

Rovnováha v každém z nás

Témata vyrovnávání se s okolím, vnitřní boj a boj proti očekáváním jsou výraznou součástí mandal šesté fáze velkého kruhu. Ty jsou jakoby rozpůlené na dvě poloviny, které často působí, jako kdyby vzájemně tlačily proti sobě. Jako kdyby hledaly vzájemnou rovnováhu. Nejtypičtějším symbolem tohoto stádia je koncept z dávné čínské filosofie jing-jang. Černobílý symbol, který ukazuje dvě opačné a navzájem se doplňující síly, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru. Tento symbol, spolu s šestou fází velkého kruhu mandaly, nás učí práci s protiklady a nastolení rovnováhy.

Chci tvořit své vlastní mandaly

Autor článku

mandala boj 3

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál