Kalendář proti stresu, nespavosti a špatné náladě

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 25. 8. 2016

Používáte kalendáře? Máte nějaký postavený na pracovním stole, na kuchyňské lince nebo v ložnici na nočním stolku, ale nikdy ho nevyužijete na nic víc než na pár poznámek o odjezdech, příjezdech a návštěvě doktorů? Zkuste mandalový kalendář, který poslouží nejen na to, ale nahradí i antistresové omalovánky, prášky na spaní a návštěvy u kartářky!

Mandalový kalendář má už docela dlouhou tradici. Nejdřív jsme si „jen tak“ kreslili a udělali jsem si pár nástěnných kalendářů v kurzu kreslení mandal. Pak jsme se rozšoupli a vrhli jsme se na stolní kalendáře. Nejdřív co list to dva týdny, pak co list to týden. Poslední čtyři roky je kalendář spojen s projektem Mandala dětem a tak se můžete kochat krásnými mandalami, u kterých je až k nevíře, že jejich autory jsou děti z mateřských a základních škol. Ty letošní jsou obzvlášť povedené a co víc. Jejich barevné varianty jsou na kartách. Když si je vystřihnete, získáte moudrého průvodce každodenním rozhodováním. Stačí si v mysli položit otázku, zavřít oči a „náhodně“ vytáhnout jednu z karet s citátem slavné osobnosti. S každodenními starostmi vám poradí Albert Einstein, John Lennon nebo Seneca...

Už nikdy nepropásnete příležitost k oslavě

Díky mandalovému kalendáři také neminete žádný úplněk, významný den ani svátek svých blízkých, ať už v Čechách nebo na Slovensku. Budete vědět, co významného se stalo 20. 9. A proč byste alespoň tento den měli využít k vymalování jedné z 53 černobílých mandalových předloh, které jsou v kalendáři.

Ušetříte za antistresové omalovánky

Kalendář vám tak poslouží nejen jako místo pro důležité poznámky, ale i jako relaxační a antistresové omalovánky. Pokud je pro vás relaxace těžko uchopitelná a stav uvolnění téměř nedosažitelný, zkuste vzít pastelky a začněte vymalovávat jeden z kruhových ornamentů. Američtí vědci totiž změřili, že jedna hodina věnovaná kreslení je stejně účinná jako 16 hodinových  řízených relaxací. Ač se to na první pohled možná nezdá, mandalování je mnohem jednodušší a tuto formu relaxace zvládnete opravdu sami. Stačí vzít pastelky a začít. Výsledek jistě ohromí nejen vás.

Jak použila kalendář Evina?

Autor článku

předloha mandaly k vymalování

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál