Mandalový diagnostický test

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 16. 12. 2014

V naší republice zatím není nikde mandala používána jako diagnostický nástroj. Tedy vlastně jedna výjimka tu je - Centrum Mandala. To je prvním místem, kde si můžete nechat udělat mandalový diagnostický test. Jeho autorkou je americká arteterapeutka Joan Kellogg, která svou prací navázala na C. G. Junga, a já jsem jediná terapeutka v ČR, která s tímto testem pracuje.

"Test je postaven na respektu k individualitě a k aktuální životní situaci. Celé setkání je příjemě laděno. Zuzka jen navádí a dělá nenásilného průvodce." Pavlína Mrnuštíková (48 let, obchodní manager) 

Joan Kellogg analyzovala tisíce mandal s cílem vytvořit diagnostický systém, který by se pro práci s mandalou mohl použít jako prostředek pro sebepoznání a větší pochopení toho, co se v našem životě děje. Informaci o tomto systému "propašovala" z Ameriky v podobě knihy Tvoření mandaly Susan Fincher. V knize je popsán velký kruh mandaly, který je rozdělen do 12 částí. Každý dílek velkého kruhu je spojen s nějakou životní fází a s kruhovými  symboly - jednoduchými mandalami, které zachycují podstatu vývojové fáze. Jednotlivé symboly jsou spolu s barvami součástí diagnostického mandalového testu, který se mimo Ameriku dostal až po smrti paní Kelloggové. V Evropě je s ním tedy možné pracovat posledních několik málo let a v ČR je to stále novinka.

O mandalovém diagnostickém testu máme webinář.

Jak to funguje

Test je velmi jednoduchý a přitom překvapivě vypovídající a přesný. Na základě výběru 6 symbolů a k nim 6 barev klade terapeutka otázky - většinou zaměřené na vaše dojmy, pocity a asociace. Rozmístění karet v rámci velkého kruhu vám, spolu s těmito informacemi, pomáhá se dobře zorientovat v současné situaci. Odrazí se zde např. jestli máme dobrý přístup k životní energii a co ji případně blokuje, jaký vztah máme sami k sobě, jak pracujeme se svými cíly a rozhodnutími...

Přijďte to zažít

Autor článku

mandalový diagnostický test - výběr symbolů

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál