Morena, bohyně zimy

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 11. 11. 2014

Morena je bohyně zimního slunovratu a zimy. Vypadá jako zamračená stařena, celá v černém. Je také strážkyní klidu, pořádku a odpočinku.

Její ošklivá tvář, za kterou nemůže, jen přidává na zachmuřené černi. Ať je Morena jaká je, přeci jen střeží pořádek a klid. A ačkoli tento pořádek leckoho děsí svou mrtnolností, Morena je ochránkyní odpočinku, během něhož mohou všichni lidé, země i příroda načerpat nové síly. 

Morena je také bohyní, která v zimě prochází krajem a nechává vše slabé a neživotaschopné umírat, aby na jaře mohlo vše znovu obrazit a rozkvést. Je to ona, kdo spolu se smrtí udělal každému smrtelníkovi hned po narození otisk dlaně na stěnu jeskyně, vedle kterého hoří každému začouzená lampa. Dovnitř lampy není vidět a tak nikdo nemůže zjistit kolik je v ní ještě oleje. Po dohoření lampičky smrtelníkovi vyprší jeho čas a odchází do Navu, říše mrtvých.

I Morena je matka

Morena byla matkou jen jednou, když po jejích úpěnlivých prosbách hlavní bůh Svarožic přikázal bohyni Mokoš, aby jednou jedinkrát dovolila Moreně porodit. Morenu pomiloval bůh zla a neštěstí, který posedává na spodních větví Veledubu, a rád mezi bohy vyvolává sváry a hádky. Morena zplodila s Černobogem Triglava, zachmuřeného a vypočítavého boha války a hospodaření. On jediný má právo vstoupit do komnat Moreny v podzemní říši. To je také jedna z chvílí, kdy se hněvivá a zlomyslná bohyně dívá laskavěji – když pohlédne na svého syna.

Žena s převahou Moreny

Pokud v ženě převažuje Morena, pak to nebude nejlepší společnice. Působí distingovaně a v řadě lidí může budit respekt až strach. Na druhou stranu její jednání je férové a předem jasné. Tato žena hraje podle předem jasných pravidel, která dodržuje. Je stálá ve svých názorech a rozhodnutích, hraje s otevřenými kartami a je spravedlivá. 

Literatura:

Ivan Hudec: Báje a mýty starých slovanů, Slovart, 1994
Irena Šindlářová, Josef Růžička: Báje a mýty starých slovanů, Fontána, 2003
Zuzana Řezáčová Lukášková: Bohové a bohyně v nás, Zoner 2016

Udělejte si test

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál