Perun, bůh severu

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 13. 3. 2015

Perun je bůh severu, tedy půlnoční strany, bouřek, blesku a ohně, ale také bůh úrody a velkých válek. Tento bůh byl ctěn zejména proto, že kdysi dal lidem oheň.

Perun má čtyři tváře na stříbrné hlavě a pátou na prsou, zlatý vous, koně a křeslo jako blesk, před kterým hoří posvátný oheň živený dubovým dřevem. Tento bůh byl ctěn zejména proto, že kdysi dal lidem právě oheň. Jak víme i od Karla Havlíčka Borovského, Perun je vznětlivý a může se zdát, že stačí jen málo a vybouchne. Tato jeho vznětlivost může některé lidi velmi děsit.

Peruna svede Vesna

Umí být rázný a rozhodný, ale potká-li jemnou a éterickou ženu, která potřebuje jeho ochranu, jako je Vesna, snadno jí podlehne. Vztah Vesny a Peruna je tedy milenecký, plný koketování, ale poměrně stálý.

Muž s převahou Peruna

Muže s převahou Peruna poznáte nejen podle jeho vlastností, které má s Perunem společné, ale také podle statné postavy, vyrovnaného dojmu a dobráckého úsměvu, který však snadno zmizí, pokud se tomuto muži cokoli nezdá. 

Literatura:

Ivan Hudec: Báje a mýty starých slovanů, Slovart, 1994
Irena Šindlářová, Josef Růžička: Báje a mýty starých slovanů, Fontána, 2003
Zuzana Řezáčová Lukášková: Bohové a bohyně v nás, Zoner 2016
Udělejte si test

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál