Radhost, bůh západu

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 10. 3. 2015

Bůh Radhost neboli Radegast je bůh západní, odpolední strany. Je bohem války, noci, ohně večerní oblohy. Je celý černý a rád zve na hostiny.

Jezdí na věšteckém koni se štítem s obrazem tuří hlavy, jeho přilbici nese labuť s rozpjatými křídly a jeho ruka je vyzbrojená kopím. Ze zvířat mu je zasvěcen kanec a kůň, který se také dříve užíval k věšteckým účelům.

K Radhostovi patří Chors a Stribog

Bůh Radhost patří do milostného trojúhelníku s měsíční bohyní Chors a větrným Stribogem.

Muž s převahou Radhosta

Ačkoli je muž s převahou boha Radhosta velmi zábavným společníkem, nemá rád, pokud si z něj někdo dělá legraci. V takovém případě se umí hodně rozzlobit a bývá velmi neoblomný a trestající. Jeho hlavní zbraní jsou společenské kontakty, kterých má díky svému společenskému životu mnoho a umí je využívat. Naopak slabou stránkou muže Radhosta je jeho velká zaměřenost na konzumní způsob života, zejména jídlo, pití a hry. 

Literatura:

Ivan Hudec: Báje a mýty starých slovanů, Slovart, 1994
Irena Šindlářová, Josef Růžička: Báje a mýty starých slovanů, Fontána, 2003
Zuzana Řezáčová Lukášková: Bohové a bohyně v nás, Zoner 2016
Udělejte si test

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál