Venuše, Jitřenka a Večernice

Autor: , zveřejněno 6. 1. 2014

Povím vám něco o Večernici, milí čtenáři. Známe ji všichni z pohádek jako „starší sestru Jitřenky“, ale ve skutečnosti je to jedna a táž osoba: Venuše, která mívá zpravidla večer víc rozumu.

Protože pořekadlo „ráno moudřejší večera“ se zakládá na pravdě opravdu málokdy. Navíc Venuše jako osoba mladá a krásná je společensky mnohem žádanější. Jedině o takových si vyprávíme pohádky.

Hororové příběhy

Večernice v Brně, to je trochu jiný případ. Jde o občanské sdružení, které ale Venušiny příběhy dobře zná, a proto chce sdružovat ženy kolem padesátky.

Bylo nás pět a chtěly jsme pomáhat ženám před důchodem dosahovat ekonomické nezávislosti. To proto, že ženám padesátnicím se často stávají hodně hororové příběhy, které mají ekonomické pozadí. Jenže nakonec se ukázalo, že padesátnice na nezávislost úplně kašlou a v mnoha případech jim jde o holé přežití.

Sami vidíte, že ve společnosti teď neustále přituhuje. No a padesátnice to pokaždé schytají první. Pokud jste mé milé čtenářky ještě mladé, neusínejte na vavřínech! Dnes se totiž ženy stávají padesátnicemi už pár let před čtyřicítkou. Ve společnosti jsou zažité stereotypy, kterým říkáme genderové. To znamená, že jsme nechaly zaběhat styl, kdy muži dělají velké šéfy a ženy zase jeho pomocnice. Už se sice objevují návrhy, že by se úlohy měly prohodit, ale zatím ještě pořád souhlasíme s tím, že muži šéfové mají kolem sebe „pobočnice“, „asistentky“, a „sekretářky“. Ty musejí být výkonné a schopné všeho, ale hlavně mladé a sexy. Takže před tou čtyřicítkou dostávají výpověď pro nadbytečnost.

Peníze a nadbytečnost

Občanské sdružení Večernice vzniklo před osmi lety jako subjekt první pomoci pro „nadbytečné padesátnice“. Trochu nám to šlo. Jedna z nás byla právnička a uměla poradit. Zalovila v paragrafech a naznačila postup. Tím sice poradna Večernice předešla chybám a pádům několika žen, jenže zdarma se to nedá dělat dlouho. No a taky vždycky nejde o právo a spravedlnost, co si budeme povídat.

Požádaly jsme o podporu Evropskou unii: Například vloni jsme odpověděly na Výzvu 88, která nabízela znevýhodněným ženám rovnou miliony. Dokonce se za naši žádost přimlouval i Respekt. Jenže kupodivu Večernice nedostala nic. Vlastně nic nedostaly ani jiné neziskovky, peníze totiž získaly jisté velké firmy, nebo například Hyppobanka. Zřejmě znevýhodněným ženám nabídla půjčku a to je pochopitelné, že na to musí mít peníze. Každopádně jsme už o osudu peněz z EU již více neslyšely.

Večernice se ale opravdu snaží a dokáže poradit. Zatím zdarma, ale na vlastní nohy se postavit musí jako první. Příběhy zachráněných padesátek zveřejňuje v magazínu http://vecernice50.cz/. Jsou anonymní a doufáme, že jich bude pořád víc a víc.

Autor článku

Pavla Hobstová

Lektorka jógy. Zakladatelka spolku Večernice, který sdružuje starší ženy. Zakladatelka skupiny Cestující stařenky.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál