Zentangle - co to je a jak na to

Autor: , zveřejněno 11. 1. 2016

Zentangle, Zentangle Mandala, Inspirováno Zentangle, Zentangle umění…. slovo Zentangle se u nás začíná pomalu ale jistě zabydlovat. Vycházejí knížky, malujeme Zentangle, probíhají kurzy Zentangle… Tak co to vlastně je to Zentangle? A nemusím vůbec umět kreslit?

I já jsem se takto ptala v roce 2012, kdy jsem poprvé objevila tuto techniku kreslení. Obrázky vypadaly krásně a docela složitě. Podle zakladatelů této techniky, američanů Marie Thomas a Ricka Roberts, se jedná o relaxační techniku kreslení, kdy na kartičce o rozměru 9x9 cm opakováním jednoduchých vzorů vznikají zajímavé abstraktní obrázky. Název Zentangle, který je registrovanou značkou, znamená propojení ZENové meditativní techniky s TANGLE což znamená v překladu změť, zamotání.

Český výraz by mohl být „čmárání“

Jednoduché vzory jsou vytvořeny pomocí čárky, vlnovky nebo kolečka a k dokončení vzoru postačí čtyři tahy. Naše české čmárání zná každý. Když telefonujete a hovor již ztrácí na nutnosti nebo sedíte na nudné poradě, obvykle si začínáte skrytě čmárat. Jsou to neurčité čmáranice. Pomocí techniky Zentangle, však budete schopni během 15 minut vytvořit malé abstraktní dílo. Dílo, které nebude ani zdaleka připomínat minulé čmáranice. Jakmile tuto techniku zvládnete, možná se pak na ty nudné porady budete i těšit. Jediné co k tomu, abyste si takto sofistikovaně „čmárali“ budete potřebovat, je znát postup sestavení vzorů. 
 

Kde je možné se tyto postupy a vzory naučit? 

Na kurzu kreslení technikou Zentangle. 
 

Ale já vůbec neumím kreslit! 

To vůbec nevadí, že neumíte kreslit, protože jak už bylo výše zmíněno, není to nutné. Zentangle vás naučí kreslit neobvykle a zbaví vás ostychu a přesvědčení, že to nezvládnete. A bude vám k tomu stačit jen papír a tužka.
 

Jak takový kurz kreslení technikou Zentangle probíhá? 

Kurz je rozdělen do dvou lekcí, které na sebe navzájem navazují. V začátečnické lekci začneme rozcvičením ruky a to nácvikem prvního vzoru. Už tímto zahřívacím vzorem začneme vytvářet úplně první obrázek. Ke vzoru budeme přidávat další a další jednoduché vzory a na konci lekce se nám nebude chtít odejít, jak nás tato technika pohltí. Lekci totiž zakončíme nejefektivnějším vzorem celého Zentangle. Vzorem vypadajícím složitě, přitom postup je tak jednoduchý. Po konci lekce bude počáteční ostych a starosti všedního dne pryč. 
 
Budete se cítit uvolnění, ale ne unavení. To je jedna z velkých výhod této techniky. Je relaxačně meditativní, ale vy zůstanete zcela čilí.  A to proto, že jste se celou dobu zaměřovali (byli jste v ZENu) na kreslení a tahy jednotlivých vzorů (dělali jste TANGLE). Nemuseli jste řešit, jestli je to symetrické, rovné nebo dokonale kulaté. Jestli to máte dobře nebo ne. Nic takového v Zentangle neexistuje. Neexistují zde chyby, a jestli se nějaká vyskytne, dá se lehce zamaskovat jiným vzorem. I přesto, že kreslíte vzory, kreslíte je tak, jak vás ruka vede. A ta vás vede vždy správně. Vše je zde dokonalé a jedinečné.
 
Na tuto začátečnickou lekci poté navazuje lekce pokročilejší. Zde si přidáme „složitější“ vzory. Naučíme se obrázek stínovat pomocí tužky nebo pastelkami. Přidám různé tipy a triky, na které jsem přišla během mé vlastní cesty, když jsem se učila Zentangle. Poradím při výběru kreslících potřeb, dozvíte se, kde najdete inspiraci a další vzory pro vaši tvorbu. Po této lekci už získají vaše obrázky hloubku, díky stínování, budou barevné a propracovanější. Budete připraveni na vlastní samostatné tvoření.
 

Pro koho je tento kurz určen? 

Kurz je určen pro všechny od 8 let, je tedy vhodný i pro děti, dále pro všechny, kdo mají chuť tvořit. Pro ty, co se potřebují odreagovat, pro pedagogy, kteří techniku mohou využít ve volnočasové aktivitě dětí, seniory….. prostě pro všechny, kteří se chtějí naučit něco netradičního a efektivně tak využít volný čas.
 
Tak neváhejte a připojte se k nám a pojďte objevit nekonečné možnosti Zentangle. Ponořte se do magických čar, které už ovládly tisíce lidí napříč zeměkoulí.
 

Autor článku

Zendala

Ája Hrozková

Výtvarnice a lektorka zaměřená na kresbu ZenArt pomocí jednoduchý vzorů

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál