Hodíme se k sobě?

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 10. 4. 2016

Taky to znáte - rozpláčete se ani nevíte proč a ať váš partner udělá cokoliv, jste čím dál tím rozladěnější. Jsou dny, kdy překypujete energií a jsou dny, kdy máte pocit, že nevstanete z postele. Někdy vám nic nejde, jste k ničemu a k ničemu je i váš chlap. To vás pak asi, stejně jako mě, trápí otázka, jestli se k sobě vůbec hodíme!

Taky vás tohle všechno štve stejně jako mě? Nechápete, proč nemůžete být pořád milá, usměvavá, spokojená, milující a překypující energií? Dlouho jsem neuměla vysvětlit, co se vlastně děje a střídání nálad jsem přičítala astrologickým vlivům a hormonům. Na to svedete vlastně všechno. Můj muž to snáší s povzdechem "no jo ženská" o něco klidněji než já.

Postupně jsem do ruky dostala knihu Cyklická žena a knihu Ivana Hudce Slovanské mýty a báje. První kniha mi konečně objasnila proč během měsíce kolísá moje nálada, energie i chuť na sladké. Najednou jsem pochopila, že nejsem rozbitá, ale že jsem žena a ještě k tomu slovanská žena. Takže cyklická slovanka:-) Při čtení druhé zmiňované knihy jsem se totiž do božstva našich předků doslova zamilovala.

Vzpomněla jsem si na pivo Radegast, na modlu Radhosta na Radhošti a na vynášení Moreny, které znám jen z doslechu. To všechno jsou pozůstatky našich původních bohů. Příběhy o nich sice zapadly v propadlišti dějin, ale dneska se zdá, že znovu ožívají a že nám mohou pomoct se vším, co jsem už zmínila. Jsou to vlastně pohádky a báje, ve kterých najdeme mnoho podobenství. Díky tomu, že se u nás střídají čtyři roční období, střídají se ve své vládě i bohyně. V konceptu cyklické ženy se v průběhu měsíčního cyklu střídají čtyři fáze. A tak se samo nabízí to spojit a každý měsíc si užít své malé jaro, léto, podzim, zimu. Slovanské bohyně si proto můžeme představovat vedle sebe a navázat tak kontakt sama se sebou, se svým cyklem a s ženskostí. 

Konkrétní tipy a cvičení na to jak se dostat blíž našim bohyním, ale i bohům, najdete v knize Bohové a bohyně v nás. Celobarevná knížka je plná ilustrací od Lucie Daučové, ale pokud si některé bohy, stejně jako já, představujete jinak, můžete si je na stránkách s lehkou siluetou postavy nakreslit po svém. Můj Veles je totiž úplně jiný než ten Lucčin:-)

Nejhezčí na celém konceptu je, jak dobře odpovídá našemu životu. Kromě toho, že můžeme sledovat střídání našich nálad během měsíce, tak v nás nějaká bohyně převažuje a nějaký bůh převažuje v našem muži. Podle toho, jak k sobě tato božstva (ne)patří, tak to mezi námi nějak (ne)klape. A dá se s tím pracovat! Když se potkám s nějakým mužem, bavím se tím, že odhaduji co je to za "boha" a jaká dynamika tedy mezi námi je. Hned se vám lépe jedná, když víte, že před sebou máte vznětlivého Peruna a platí na ně jemnost a koketnost Vesny:-)

Udělejte si test a zjistěte, která bohyně ve vás převažuje a jak se k sobě hodíte se svým partnerem. Otestujte i jeho.

Test pro niTest pro něj

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál